Közélet

2012.08.25. 15:56

Egészségesen az iskolapadban

Ahogy elkezdődik az iskola, egyre gyakrabban betegszenek meg a kisgyermekek. Hogyan kerüljük el a fertőzéseket, és az emiatti hiányzásokat? Dr. Csajági Sára főorvost, a tatabányai Szent Borbála Kórház kórházhigiénés osztályának vezetőjét kérdeztük.

M. A.

Augusztus végén már nagy a készülődés minden iskoláskorú gyermek családjában. A tanszervásárlások mellett azonban arra is érdemes felkészülnünk, hogy miként tudjuk megőrizni a diákok egészségét.

- A nyári hónapokban a gyerekek megszokják, hogy sokáig fent maradhatnak - kezdte dr. Csajági Sára.
- A tizenéveseknek viszont legalább 9-10 óra alvásra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően pihentek legyenek, teljesíteni tudjanak. Ezért érdemes már augusztus végén visszaszoktatni a csemetéket a fél tíz, az alsó tagozatosakat a fél nyolcas lefekvéshez, így elkerülhetjük a vitákat szeptemberben. Figyeljünk arra is, hogy az elalvás előtti fél órában már ne tévézzen, számítógépezzen a gyerek, mert az nagyon meg tudja zavarni a nyugodt alvásukat. Lefekvés előtt pedig alaposan szellőztessünk ki a szobában, mert a friss levegőben könnyebben elszenderednek a kicsik is.
Amikor eljutunk odáig, hogy a gyerek reggel elindul az iskolába, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen iskolatáskába pakolja be a füzeteit, könyveit, tolltartóját. Az oldaltáskák, bár egyre divatosabbak, nem jó választások, hiszen nagyon egészségtelenül, egyoldalúan terhelik a gerincoszlopot. Mindenképpen hátizsákban vagy hátitáskában gondolkodjunk. Érdemes arra is figyelnünk, hogy könnyű legyen a kiválasztott darab, mert az lenne a célszerű, ha a teli táska súlya nem haladná meg a gyerek súlyának 10-15 százalékát.

- A különböző fertőzések elkerülése végett nagyon fontos az is, hogy a gyereket megtanítsuk a helyes zsebkendőhasználatra. A csemetének tudni kell, hogy minden orrfújás után kidobjuk a zsebkendőt és kezet mosunk, hogy ne fertőzzünk meg másokat vagy önmagunkat - tanácsolta dr. Csajági Sára.
Az idei évben a testnevelés órák száma is növekszik. Lényeges, hogy legalább két garnitúra testnevelési ruhája legyen a gyereknek, mert minden használat után ki kell mosni őket. A cipőt, mivel úgyis haza viszi a gyerek, szellőztessük ki alaposan, és néhány hetente mossuk is ki.
- Ha mégis megtörténik a baj, és a gyerek megbetegszik, ne engedjük iskolába menni, nehogy megfertőzze a többieket - zárta dr. Csajági Sára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!