Közélet

2012.08.23. 07:45

Dorogiak szervezték a szakestélyt

Címkék#Dorog

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) a Hulladékgazdálkodás a bányászatban és a kohászatban elnevezésű, kétnapos selmecbányai konferencia keretében ünnepelte az egyesület megalakulásának 120. évfordulóját.

F. K.

A Selmecbányai Akadémia kémia előadó-termében a szép számban megjelent tagságot és a külföldi vendégeket dr. Nagy Lajos egyesületi elnök köszöntötte. A 120 év legfontosabb eseményeit dr. Gagyi Pálfi András ügyvezető igazgató foglalta össze.

Szólt a kezdetekről , amikor a Selmecbányai Akadémia épületében 1892. június 27-én megalakult az egyesület az 1887 óta működött Bányászati és Kohászati Irodalompótoló Egyesület tagjaiból.

Első elnöke Teleki Géza gróf, ügyvezető alelnöke Sóltz Vilmos, titkára Cséti Ottó volt. Alapításakor az egyesületnek 582 tagja volt. 1894-ben Péch Antal javaslatára bevezették a máig használatos Jó szerencsét! köszöntést. A Péch Antal által 1868-ben alapított Bányászati és Kohászati Lapok  pénzügyminiszteri engedéllyel az egyesület lapja lett. 

Az egyesület székhelye 1903 óta Budapest. A százéves emlékülést 1992-ben széles nemzetközi részvétellel tartották meg Miskolcon.
A konferencia utolsó szakmai előadása után a magyar bányászok, kohászok képviselői szlovákiai, németországi, ausztriai kollégáikkal együtt helyeztek el koszorúkat az egyetem falán, majd felcsendült a bányászok himnusza.

A szakestélyen az úgynevezett komoly pohár keretében Péch Antal emlékét dr. Nagy Lajos egyesületi elnök idézte. Kiemelte a bányász szakma összetartó erejét, ami napjainkban a hagyományőrzés keretében is nemzetközi szinten érvényesül.

A korsóköszöntőt dr. Korompay Péter tartotta.  Mint mondta, a korsón az egyesületet alapítók 1892. évi fotója látható, történelmet hordoz, erőt ad a határok nélküli bányász barátsághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!