Közélet

2012.08.24. 09:22

De nehéz az iskolatáska! Főleg a szülők tárcájának

Az oktatási államtitkárság közlése szerint az elsősök tankönyvcsomagja átlagosan 6 500 forintba kerül. A valóság mást mutat...

Arzt-Pintér Anna

Akár huszonöt-harmincezer forintba is kerülhet egy gyerek beiskolázása még akkor is, ha a szülő minden taneszközből a legolcsóbbat választja. Ha szükséges tanszerek listáján szereplő vízfestékből, temperából hagyatkozhatnak is a tavalyi maradékra, az iskolák által összeállított tankönyveket muszáj megvenni. Hacsak nincs a családban nagyobb testvér, aki a megkímélt és „kinőtt” példányokat továbbadhatja.

A megkérdezett intézményvezetők egybehangzóan arról számoltak be, hogy az iskolákban egyre több diák jogosult ingyenes tankönyvre a családja szociális vagy anyagi helyzete miatt. Ezek a gyerekek egyes iskolákban az állami normatíva erre elkülönített forintjaiból új, máshol az intézmény könyvtára jóvoltából használt könyvekből tanulhatnak.

Szakácsné Szabó Andrea a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola intézményvezetője arról tájékoztatott, náluk a diákok 80 százaléka jogosult ingyenességre, ők a tartós könyveket névre szólóan kölcsönözhetik, a munkafüzeteket pedig újonnan kapják meg az iskolától. A Szent Margitban az idén még új könyveket kap a többség, jövőre azonban valószínűleg ők is áttérnek a kölcsönzésre – tudtuk meg.

Akik nem jogosultak ingyenességre, azok 7 000 forint alatt nemigen ússzák meg a tankönyvvásárlást. Ennyi alsó hangon egy elsős csomag, a felső tagozatosoké pedig a 25 ezer forintot is elérheti. Utóbbira a nyelvkönyvek adnak magyarázatot: nem mindegy, hogy a gyerek németet vagy angolt tanul, és hogy a könyv anyagát egy vagy több év alatt dolgozzák fel az órákon.

Az iskolakezdés további kölcségeiről a 24 Óra pénteki (08.24) számában olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!