Közélet

2012.08.13. 07:41

Bajóti falunap, focival, kolbásszal

Címkék#bajót

Gyulai kolbásszal érkező vendégeik is voltak a bajótiaknak a település hangulatos falunapján a Szikra SE patakparti sporttelepén.

F. K.

Aki csak a második félidőre érkezett ki szombaton délután a bajóti Szikra SE focipályájára, izgalmas magánszámnak lehetett szemtanúja. Miközben a zöld gyepen pattogott a labda az idei falunapok nem hivatalos nyitóeseményén, az esztergomi kistérség közéleti gárdája és a gyulai Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia mérkőzésén, a vendégek tizenkettes számú mezében Eperjes Károly kitartóan rótta a köröket a pályán kívül.

– Jó itt a levegő! – bíztatta valaki a nézők közül a Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját. Aztán kiderült, Szamóca már játszott az első félidőben. A második felvonás zárásaként a gyulaiak kapujában újabb bravúrt mutatott be Kiss-Rigó László, a Szeged-csanádi Egyházmegye püspöke, a másik térfélen kapuskollégája, Tóth Zoltán bajóti polgármester újabb gólt írhatott be a noteszébe, ahol a lőtt találatok rubrikában egyetlen találat árválkodott. Egy a szomszédból, Nyergesújfaluról érkezett érdeklődő máris mondta a tutit, kilenc egy. Aztán a meccs lefújása után, a meccs szervezője, Hummel Rudolf kistérségi irodavezető jelezte, tíz az a kilenc.

A két hálóőr közül a polgármesternek kellett gyorsabban átöltöznie, az alkalmi színpadon már vártak rá, neki kellett hivatalosan is megnyitnia a falunapot. Kiss-Rigó László a közigazgatásilag a településhez tartozó Péliföldszentkereszt templomában celebrált kora este misét. Időközben a Szabadság utca felől kiért a pályára az a művelődési ház elől induló menet, amelynek főszereplői mazsorettként masírozó lányok csoportjai voltak. A zeneszó a menet élén haladó Raschek László, alias Rasi zöld járművéből harsogott, a sort a helyi polgárőrök autója zárta.

A rövid megnyitón, immár öltönyben Tóth Zoltán köszöntötte a megjelenteket. A polgármester, miután átadta a Bajótért elismerést Dudásné Szabó Éva pedagógusnak, a színpadra hívta a gyulai vendégek képviseletében az egykoron a Fradiban is játszó Adam Kapicot, a Grosics-fociakadémia sportigazgatóját és Steigerwald Ernőt, a képzőközpont kapusedzőjét. Egy üveg bajóti bort és a helyi templom bekeretezett régi fotóját adta át a vendégeskedés emlékeként.

Az akadémisták is készültek meglepetéssel – stílszerűen gyulai kolbászt hoztak ajándékba.
Közben a szél nem lankadt, biztos, ami biztos alapon az ugrálóvárból kiszorították a levegőt. A gumiasztal változatlanul lehetőséget adott minden bajóti gyereknek a magasba emelkedésre – igaz csak pillanatokra.

A tengerésznek öltözött óvodások már a színpadon voltak, fűszoknyás kortársaik kicsit dideregve vártak sokat gyakorolt fellépésükre. A színpad a későbbiekben – sorrendben – várta a Boszi Dance Mazsorett Csoportot, a Pötörke Népitánc Együttest, a Fekete Gyémánt Mazsorett Csoportot, a Vamp zenekart, a táncos mulatsághoz zenét hozó mányi sramli csapatot. Tűzijáték, retro disco és tombola szerepelt még a kínálatban.
A hétvégi forgatag vasárnap a III. Jázmin Dalostalálkozóval folytatódott a faluban. A helyiek bajnai, tárkányi, nyergesi, nagysápi és sárisápi csoportokat hívtak énekelni a művelődési házba. Az esemény fővédnöke Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!