Közélet

2012.04.02. 09:01

Húsvéti kisokos: szabályok és tanácsok

A Komárom-Esztergom megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége is fokozottan figyel arra, hogy az árusok ne téveszthessék, károsíthassák meg a vásárlókat a húsvéti ünnepek előtt.

Petrik J.

 Az üzletekben már megjelentek a húsvétra szánt termékek, és meghirdették az akciókat is. Az ellenőrzéseket a felügyelőség áruházláncokban, élelmiszer-, hús-, zöldség és gyümölcs üzletekben, vásárokon, piacokon, pékségekben végezi.

– Kiemelt figyelmet fordítunk a fogyasztók  tájékoztatására, a megkárosításukhoz vezető szabálytalanságok feltárására – emelte ki dr. Bures Gabriella, felügyelőség-vezető.

– Megkülönböztetett figyelemmel ellenőrizzük a termékek árait, azok jogszabályi megfelelőségét, az árfelszámítás helyességét. Megegyezik-e a kiírt eladási ár a pénztárnál felszámítottal vagy, hogy két ár egyidejű feltüntetése esetén az alacsonyabb árat fizettetik-e ki.

Ellenőrzi a hatóság, hogy az újságokban, plakátokon megjelentetett akciós árak valóban érvényesülnek-e. Próbavásárlásokkal győződnek meg arról, hogy az üzlet betartja-e a meghirdetett kedvezményeket, az akciók valóban annak minősülnek-e. Egybecsomagolt, akciósnak jelzett csomagok áránál megvizsgálják azt is, hogy az így „összefogott” termékek ténylegesen olcsóbbak-e, mintha egyenként vennénk meg...

– Vizsgáljuk a húsoknál, sonkáknál, a mérőeszköz hitelességét, a mérés helyességét – hangsúlyozta a szakhatóság vezetője.
– Mindezek mellett ellenőrizzük a nyugtaadásokat. A hatékonyság érdekében együttműködünk a kormányhivatal – ellenőrzésben érintett – szakigazgatási szerveivel, az  Élelmiszerlánc-biztonsági-, valamint a Növény-és Talajvédelmi Igazgatósággal. A legfontosabb feladatunk, hogy a fogyasztókat ne érje sérelem, az ünnepre készülődés hangulatát ne rontsa el egy-egy, a bevásárlások során szerzett kellemetlen élmény.

Húsvét előtti hasznos tanácsok a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól
- Amennyiben egy termékhez két vagy esetleg több árat is találnak az üzletben, mindig ragaszkodjanak a legalacsonyabbhoz. A kereskedő köteles ezen értékesíteni a terméket.

- Ha a pénztárnál magasabb árat kérnek a termékért, gyakori hivatkozás, hogy a tegnap véget ért akcióból még véletlenül kint maradt a tábla. Ez azonban nem mentesíti a kereskedőt a megtévesztés következményeitől.

- Az akciók esetében, különösen a „+25 százalék ingyen”, illetve a „2+1 ajándék” típusúaknál győződjenek meg róla, az ingyenesen vagy ajándékba ígért termékrész, illetve termék valóban ingyen van-e. Ez nehezebb lehet olyan ajándékcsomagoknál, ahol különböző típusú, egyébként egyenként is kapható szezonális termékek kerülnek egy csomagba, de pénztárcánk védelme érdekében megéri utánaszámolni.

- Mindig nézzék meg a termékek minőség-megőrzési idejét! Fontos, hogy a dátumnak a nap/hónap/év sorrendet kell követnie.

- Hiba, ha a fizetést követően a blokktól gyorsan megszabadulnak. Utólagos reklamáció esetén erre nagy szükség lehet.

- Ha később veszik észre, hogy a pénztárnál a vásárolt termékért a feltüntetettnél vagy a meghirdetettnél magasabb árat számolt fel a kereskedő, ne riassza el Önöket  „A pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el” kiírás. A fogyasztó kifogását a kereskedőnek ettől függetlenül rendeznie kell, ez nyilvánvalóan nem mentesítheti a vállalkozást a jogsértés következményei alól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!