Közélet

2012.04.14. 19:37

Fefüggesztették Esztergom állami normatív támogatását

Címkék#Esztergom

A Belügyminisztérium (BM) tájékoztatása szerint törvény kötelezte a tárcát arra, hogy felfüggessze Esztergom állami normatív támogatását, mert az önkormányzat nem teljesítette határidőre az adatszolgáltatási kötelezettségét. A város pénteki képviselő-testületi ülésén sem tudtak döntést hozni a költségvetésről, így az állami forrásra továbbra sem számíthat az önkormányzat.

MTI

 Az MTI azért kereste a Belügyminisztériumot, mert az esztergomi Fidesz-frakció vezetője még előző nap azt közölte, hogy a tárca felfüggesztette Esztergom áprilisi normatív támogatását.

Tétényi Éva, a város független polgármestere a támogatás felfüggesztésének tényét nem cáfolta, de közölte, hogy a hivatal azért nem adta meg a szükséges összesítéseket, mert az intézmények állami átvétele után nem készültek el a pénzügyi zárások.

A BM mostani közlésében arra mutat rá, hogy az államháztartásról szóló törvény szabályozza azokat az eseteket, amikor az önkormányzatot megillető összeg folyósítását fel kell függeszteni. "Ha a helyi önkormányzat (...) adatszolgáltatási kötelezettségeit határidőig nem teljesíti, a (...) miniszter a határidő utolsó napját követő hónaptól az információ szolgáltatásáig a nettó finanszírozás alapján a helyi önkormányzatot (...)megillető összeg folyósítását (...) felfüggeszti" - idézte a tárca a jogszabályt.

Közölték, az idei adatszolgáltatási kötelezettség határideje a 2011. évi beszámoló esetében március 9-e, a 2012. évi költségvetés esetében pedig március 12-e volt, önkormányzata pedig ezen kötelezettségeit eddig nem teljesítette.

A BM jelezte ugyanakkor, hogy a város április havi felfüggesztett támogatásainak és hozzájárulásainak összegét - mintegy 50,9 millió forintot -  a kötelezettség teljesítését követően megkaphatja az önkormányzat.

Az esztergomi képviselő-testület időközben, pénteken ülést tartott, ám azt a mintegy kétórás, indulatos és személyeskedő vita után a polgármester elnapolta.

Az ülésen arról kellett volna dönteni, miből fedezzék a polgármester által törvénytelenség gyanúja miatt alá nem írt költségvetési rendeletben foglalt, 1,1 milliárd forint hiányt; a pénzre az állam által átvett intézmények városi finanszírozása miatt lenne szükség.

A polgármester a vitában arra hívta fel a figyelmet, úgy alkotott költségvetést a testület, hogy a hiány forrását nem jelölte meg. Hozzátette: ha a képviselők megjelölik a hiány fedezetét, a rendeletet érvényes módon aláírja.

Szavai szerint szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a testület tudatosan törvénytelen döntéseket hoz, és addig működik ezek alapján, amíg arról a bíróság ki nem mondja a törvénytelenséget.

Steindl Balázs, a helyi Fidesz-frakció vezetője azt mondta, hogy a polgármesternek nincs joga a testület intézkedéseit felülbírálni. Utalt arra is, hogy a tavalyi költségvetési adatszolgáltatás elmaradása miatt az április normatívát felfüggesztették, és költségvetés nélkül az állam a további finanszírozást is befagyaszthatja, illetve érvényes büdzsé nélkül a város működésképtelenné válhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!