Közélet

2012.04.29. 19:53

A 267 éve érkezett német famíliákra emlékeztek

Címkék#Baj

Német nyelvű szentmisét celebrált Schmudla Tamás a katolikus templomban abból az alkalomból, hogy 1745 április 22-én érkeztek az első sváb családok a településre.

P. P.

Azóta 267 év telt el, s immár a 16. alkalommal emlékeztek erre a hagyományok jegyében a történelmi évfordulót követő első szombaton.
Izing Jenő, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke az ünnepélyes múltidézés közben egyebek mellett utalt arra, hogy a hajdani zsellérek nem csak az Eszterházy-birtok földjeit művelték itt, hanem idővel saját birtokaikat is a Szőlőhegyen. Utódaik mély gyökeret eresztettek Magyarországon, amit régóta hazájuknak tekintenek.

Szólt ősi hagyományaikról, a búzaszentelésről az aratásokról, egyházi ünnepeikről, majd felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy az ő kötelességük a régi szokások ápolásának a folytatása. Ennek részét képezte a dalostalálkozó, amin a helybélieken kívül részt vettek a környei, a szomori, a várgesztesi és a vértestolnai együttesek is.

A tornateremben megrendezett esti bálon a dunaszentmiklósi Lausbuben zenekar tagjai szolgáltatták a remek talpalávalót, melynek hallatán nem csak a fiatalok, de még a jóval hatvan év felettiek is táncra perdültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!