Közélet

2012.02.14. 08:59

Vértesszőlős járást váltana

Vértesszőlős a tatabányai helyett a tatai járáshoz szeretne tartozni.

A. P. A.

Az év első napjaiban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján nyilvánosságra hozta az új járási rendszer kialakításáról szóló koncepcióját. A tervezet szerint 168 járás és 7 fővárosi körzet rajzol majd fel új közigazgatási területeket az ország térképére.

A minisztérium egyeztetésre bocsátotta az elképzeléseket, lehetővé téve, hogy az egyes települések vezetői kinyilvánítsák véleményüket, illetve megfogalmazzák javaslataikat azzal kapcsolatban, hová is kívánnak tartozni. Január végéig hatszáznál is több javaslat érkezett a kormányhivatalok járási hivatalainak kialakításáról szóló egyeztetés során.

Császár és Süttő mellett Vértesszőlős is megtette a szükséges lépéseket. A település nem a tatabányai, hanem tatai járás részeként képzeli el jövőjét. Érveiket polgármesterük levélben jutatta el Dr. Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkárnak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a javaslatok harmada eltérő járási székhely kialakítására irányul, több mint fele pedig arról szól, hogy egy adott település a besorolástól eltérő járáshoz kíván tartozni. 

– A történelem során több száz évig kötődtünk Tatához, míg Tatabányához egyetlen szállal sem kapcsolódtunk. Ma is szorosabban kötődünk Tata térségéhez, hiszen közös beruházásaink vannak, tagjai vagyunk a Tata és Környéke Turisztikai Egyesületnek és az Által-ér Szövetségnek – kezdte sorolni az érveket Dr. Nagy Sándor, aki szerint Vértesszőlős profiljához jobban illik a vidékies Tata, mint az iparias Tatabánya.

Mint elmondta, a tatai kistérség településeivel optimálisabb érdekközösséget alakíthatnának ki, ráadásul átcsatlakozásukkal a 3100 vértesszőlősi lakos kiegyenlítené a járási elosztás aránytalanságait. Az eredeti besorolás szerint ugyanis a tatai járás lakossága a felét sem éri el a tatabányainak. De a vértesszőlősiek életének megkönnyítésével is indokolja a település járásváltási igényét.

Vértesszőlős járásváltási  szándékával kapcsolatban  Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízott a kérdésünkre a következőket jegyezte meg:
– Már más fórumon is elmondtam, én arra bíztatom az érintett települések polgármestereit, jussanak konszenzusra a járási besorolásokat illetően. Mi csak a képviselő-testületek véleményét ismerjük, mert bár a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium állampolgári észrevételeket is várt, tudomásom szerint Vértesszőlősről egyetlen ilyen sem érkezett határidőre – tájékoztatott Czunyiné dr. Bertalan Judit.

A 28 független polgármestert tömörítő Polgármesterek a Falukért Egyesület is hallatta a hangját az ügyben. Maszlavér István elnök elmondta, az egyesület megfogalmazta véleményét, amelyet levélben el is juttatott Czunyiné dr. Bertalan Judit megyei kormánymegbízottnak.

– Ismerjük Vértesszőlős érveit és szándékát, úgy gondoljuk, a települések önrendelkezési joga, hogy megválasszák, melyik járáshoz kívánnak csatlakozni – mondta Maszlavér István.

A településen járva helyieket kérdezve akadtak, akik Tata, míg mások Tatabánya mellett tudtak érveket felvonultatni.

További részletek a 24 Óra keddi számában!
Fizessen elő a megye napilapjára, mert a 24 Óra önnek is jár!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!