Közélet

2012.02.05. 12:41

Sramli zene, polka és a kék-fehér szalagos rozmaring

Tizenhetedik alkalommal rendeztek svábbált Tarjánban. Az idei rendezvényt a 275 éve betelepített német családoknak ajánlották. A rozmaring az idén is elkelt.

Mudri Anna

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kulturális csoportok bevonulása nyitotta az estet
[/caption]

A zord időjárás ellenére is több százan választották szombat estére a tarjáni sportcsarnokot, ahol immár 17. alkalommal rendezték meg a hagyományos Nemzetközi Régiós Svábbált.

A sramli zenét már az utcáról hallhatta az érkező, a sportcsarnokba belépve a sváb süteménnyel, azaz flézlivel és melegítőként pálinkával fogadták a vendégeket, és hajtókájára mindenkinek feltűzték a rozmaringot. Az urak kék, a hölgyek fehér szalaggal megkötött rozmaringot kaptak.

Marx Ernő polgármester megnyitójában arról beszélt, hogy az idei év jubileum a tarjáni sváboknak.

- 275 éve költöztettek be negyven családot Tarjánba Németországból. Ők a mindennapokhoz szükséges holmijaik mellett a nyelvüket, kultúrájukat és hagyományaikat is elhozták. Az idei svábbált a negyven sváb család tiszteletére szeretném ajánlani - mondta Marx Ernő, miután köszöntötte a bál résztvevőit.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Forgatag táncegyüttes látványos bemutatója
[/caption]

A megnyitó után a hangulatos kulturális műsor következett. A 32 éves tarjáni Dalkör mellett a Forgatag tánccsoport szórakoztatta a közönséget látványos bemutatóival. A színpadot ezután a tarjáni Spitzbuam Kapelle valamint a pilisvörösvári Donau Power, a parkettet a táncolók tömege vette át. Ropta kisgyerek, felnőtt és idősebb ember is, sokan a hagyományos sváb népviseletbe öltözve polkáztak.

Az est fénypontját természetesen az idén is az jelentette, amikor a főszervező, Stréhli György betolta és árverezésre bocsátotta a kék-fehér szalaggal átkötözött rozmaringot. A rozmaring végigkíséri a sváb emberek életét. A keresztelőtől, a házasságon át egészen a végső búcsúig ott van velük. A hagyományok szerint a tisztaság szimbóluma a rozmaring.

- Aki megveszi a rozmaringot, az hosszú életre számíthat - mondta Stréhli György. - Eddig tizenhat alkalommal árvereztük el a növényt. Aki megvette, az máig jó egészségnek örvend. A tulajdonos örökös tag lesz a tarjáni svábbálokon.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Senkár Norbert és felesége lett a rozmaring tulajdonosa
[/caption]

Végül a tarjáni Senkár Norbert vásárolta meg a két és félkilós növényt.

- Két napja, csütörtök óta vagyok tarjáni lakos, de a feleségem igazi tarjáni sváb családból származik, az ő tiszteletük is hozzájárult ahhoz, hogy most beszálltam az árverésbe.. Hat éve járunk a svábbálra, de most először licitáltam a rozmaringra. Az egyik barátom már tulajdonos, övé lett a tizenharmadik növény. Most én is azzá váltam. Bízom benne, szerencsét hoz majd - mondta az új tulajdonos.

Az árverés után a hajnalig tartó táncot már csak a várva-várt tombolahúzás szakította meg.

Akik már rozmaringtulajdonosok lettek

1996. Fülöp István

1997. Dr. Martin Mihály

1998. Erős János

1999 Kálmán Sándor

2000. Riesing Ágnes

2001. Fekete Géza

2002. Kálmán Sándor

2003. Fábiánné Bereczki Réka

2004. Marx Ernő

2005. Jenei Gyula

2006. Garbacz Lászlóné, a tarjáni sportcsarnok építője

2007. Tatai János

2008. Molnár Zsolt

2009. Nothart Ernő

2010. Chmelovics János

2011. Wéber Lajos, a sportcsarnok építésének műszaki vezetője

2012. Senkár Norbert

1997. Dr. Martin Mihály

1998. Erős János

1999 Kálmán Sándor

2000. Riesing Ágnes

2001. Fekete Géza

2002. Kálmán Sándor

2003. Fábiánné Bereczki Réka

2004. Marx Ernő

2005. Jenei Gyula

2006. Garbacz Lászlóné, a tarjáni sportcsarnok építője

2007. Tatai János

2008. Molnár Zsolt

2009. Nothart Ernő

2010. Chmelovics János

2011. Wéber Lajos, a sportcsarnok építésének műszaki vezetője

2012. Senkár Norbert A Forgatag táncegyüttes látványos bemutatója A kulturális csoportok bevonulása nyitotta az estet Senkár Norbert és felesége lett a rozmaring tulajdonosa -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!