Közélet

2012.02.29. 07:47

Elindult Az év embere szavazás!

Döntse el ön, ki legyen a 2011-es év embere!

kemma.hu

A 24 Óra és a Kemma.hu a tavalyi évben A hét embere sorozatban mutatta be a köz-, sport-, és kulturális életben példát mutató megyei személyiségeket. Közül tizennégyre szavazhatnak március 31-ig.
A szavazás a Kemma.hu-n is elindult, de érdemes a 24 Órában megjelenő szavazólapokat is gyűjteni.

Itt tudnak szavazni a jelöltekre!

A jelöltek rövid bemutatása:

Basky Péter
Irányításával lépett fel az első osztályba a tatai férfi kézilabdacsapat 2011-ben, de ezt a bravúrt már korábban is elérte egyszer a THAC legénységével. Az edző olyan, mint a főnix, vallja. Belehal és újraéled meccsről meccsre.
- Szerencsés voltam, vagyok. Összejöttek a kezem alatt a sportág utolsó mohikánjai, akik ismerik, játsszák a kézilabdát. Emberi nagyságok egytől-egyig. Az ide került fiatalok, ha kibírják a lelki képzést, emberek lesznek. Ha még szerencséjük is van, kézilabdások is. József Attila jut eszembe: „Érted haragszom, nem ellened...” - mesélt lapunknak elveiről.

Császár Angela
Az Érdemes Művész díjjal kitüntetett színművész a tatai Eötvös József Gimnáziumban érettségizett. Kolozsváron született, szülei már a határ lezárása után szöktek „haza”, vagyis a Romániához csatolt Magyarországról Magyarországra. Császár Angelához az élő színház áll a legközelebb, önálló estjeit is szereti, az ének pedig mindig is sokat jelentett neki. A mai napig énektanárhoz jár, hogy karban tartsa a hangját. AZ Eötvösben kertész-polittechnika osztályba járt, Auer tanár úr volt az osztályfőnöke.
A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1968-ban végzett Simon Zsuzsa és Gáti József tanítványaként.

Csordás János
A tűzoltó őrnagy lett a megye tűzoltója 2011.ben. Az őrnagy tizennyolcadik éve dolgozik a lánglovagok között, állítja: szakmájukban csak csapatban lehet eredményeket, sikereket elérni.
- Olyan szakmát kerestem, amely egyben a hivatásom, életpályám is. Mindenképpen segíteni szerettem volna. Így lettem tűzoltó. Mindig azt mondom nekik, hogy egy tűzoltónak felkészültnek, jó fizikai képességekkel rendelkező embernek kell lennie - mesélte a tűzoltó, akinek tíz éve nem volt kikapcsolva a telefonja.
Ácson is gyakran segít, de a 2001-es nagy tiszai árvízi gátszakadásnál is ott volt.

Dr. Etter Ödön
Pályáját meghatározza szülővárosa, felmenőinek polgársága, az a feszes közéleti lét, amelyben felnőtt. Sokak ismerőse az Esztergom kellős közepén élő, dolgozó ügyvéd. Kiváló ügyvédi munkáért kitüntetést kapott tavaly, a megyében másodikként. Évenként átlagban három ilyen elismerést ítélnek oda a mintegy tizenkétezres szakmában. Mint mondja, a bírói munkát tartja a legfelelősségteljesebbnek, mert ők vállalják a legtöbbet az igazság érdekében, de ügyvédként ő az adott ügy első bírája. Ez az oldal izgatja igazán, a jelzőcsengő-szerep. Meggyőződése, hogy a következetes szigor a szeretet alapja.

Farkas Lászlóné
Neve összeforrt a tatabányai Mikes Kelemen Szakközépiskoláéval. 1972 óta tanított itt, tíz évet helyettesként, az utóbbi húszat pedig igazgatóként töltötte az épület falai között. Egyáltalán nem túlzás azt mondani, az élete és az életműve ez az iskola – amelytől tavaly búcsúzott. Arra a legbüszkébb, hogy meg tudta tartani az iskola önállósságát. Vallja, a Mikes egyik legnagyobb erénye az empátia, hogy a tanárok még azokat a gyerekeket is szeretik, akikről máshol már lemondtak.
Legfontosabb kitüntetései: Molnár János-díj, Arany Katedra-díj, Pedagógus Szolgálati Emlékérem.

Hornyai Béla
A nyergesújfalui tűzoltóság volt vezetője szerint azok a tragédiák a legborzalmasabbak, amelyek könnyűszerrel elkerülhetőek lettek volna. Megbecsülését jól mutatja, hogy kollégái, egykori pályatársai tavaly felköszöntötték hatvanadik születésnapja alkalmából. Munkája elismeréseként a belügyminisztertől dísztőr ajándéktárgyat vehetett át.
Ha felvételi vizsgáján egy ponttal többet szerzett volna, alighanem jogász válik belőle, de nem bánja, hogy nem így történt.
Számos miniszteri elismerés – többi között Tűzoltósági Tanácsosi Cím, Tűzoltó Szolgálati Jel, Szent Flórián Érdemjel – tulajdonosa.

Illés László
Az áprilisban Pro Urbe-díjjal kitüntetett Illés László Magyar Kupa-győzelemmel hálálta meg a város elismerését. A hosszú éveken át sikeres edző a döntő után, egészségi állapota miatt elköszönt a floorballozóktól. Tizenegy esztendeje ismerkedett meg a floorballal, játékosként bronzérmet szerzett a Szőnyi Palánkdöngetők Körével, edzőként kétszeres Magyar Kupa győztesnek, s egyszeres bajnoknak mondhatja magát.
- Irányíthattam az U19-es, és a felnőtt válogatott munkáját, soha nem felejtem el, hogy világbajnokságon címeres mezben hallhattam a himnuszt - árulta el korábban.

Kótai László
Az esperes-plébános Tatára kerülése előtt Fertőszentmiklóson szolgált. Új kihívásokat keresve érkezett Tatára a Szent Kereszt templomba, ahonnan tavaly, hasonló okok miatt kérte áthelyezését. Tatán küldetésének teljesítéseként először a Kálvária dombon lévő kápolnát hozták rendbe, aztán jött a templom kriptájának felújítása, később a parókia régi istállójából a közösségi ház kialakítása. Számára nagy öröm, hogy ez utóbbi megtelt élettel.
A hittanórákra járó gyerekek tanítása mindig élmény volt számára, mint mondta, azért, mert teljes egészében partnerei voltak a keresztségben.

Kovács Károly
Tavaly a tatabányai vállalkozót választották  a megye egyéni vállalkozójává. A Kovács Gépműhely tulajdonosa 1951-ben született, tősgyökeres tatabányai. Az Ady- és a Ságvári-iskola után Esztergom-Kenyérmezőn a Hell JK bányagépipari technikumban végzett. Ötven évesen szerzett felsőfokú termelésirányítói képesítést. A hetvenes években oszlopos tagja volt a Népház Ifjúsági Klubjának, alapítója a megyei kézműveskamarának, a VOSZ-nak, aktív tagja és vezetője volt a tatabányai és a megyei IPOSZ-nak. Egyik meghatározó egyénisége a megyei kereskedelmi és iparkamarának. Mestereket is vizsgáztat.

László Szilvia
Pedagógusként és szülőként is fontosnak tartja a kiegyensúlyozott családi háttér megteremtését, emellett a természet szeretetét és egyfajta fizikai feltöltődést, amit a sport biztosít. Tíz éve kezdett futni, terepultrafutóként a közismert maratoni, azaz 42 kilométeres távnál hosszabb versenyeken rendre ér el dobogós helyezéseket. Sikeresen szerepel évről évre a Vértesi terepmaratonon, a Bükkben,- Zemplénben,- Pilisben,- Mátrában rendezett versenyeken. A Bánhidai Szent Erzsébet óvoda óvónőjeként is sokan ismerik. Díjai a tavalyi évig: 45 kupa, 80 érem, számos plakett és 3 mappányi oklevél.

Petőné Novák Tünde
Nem táncolva jött a világra, de az egészen biztos, hogy édesanyja még a szíve alatt hordta, amikor már beléivódott a tánclépések ritmusa, ami nem csak anyai, de apai öröksége is. Tavaly átvehette a Tatabánya Kultúrájáért-díjat. Nem csak a Tatabányai Bányász Öregtáncos Együttes vezetőjeként ismerhetik, hanem pedagógusként is. A Kodály Zoltán nevét viselő iskolában bő három évtizede kezdett tanítani. Mindig az igényességet tartotta szem előtt. Talán ezért is volt szigorú önmagához épp úgy, mint másokhoz. A főiskolán, a Bányász Táncegyüttesben és a Bárdos Lajos Vegyes kórusban is.

Szalai Imre
Neve összefonódott a tatabányai kereskedelmi iskolával, amelynek igazgatói posztjáról a tavalyi évben vonult vissza. 1948-ban született, a tatai Eötvös József Gimnázium után az ELTE természettudományi karán tanult. Kémia-biológia szakos pedagógus, 1979-tól az idei esztendőig Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép és Szakiskola igazgatója volt. Tatán él. Molnár József-, és Aranykatedra díjakkal is kitüntették. Megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is. Aktívan tett azért, hogy a vezetése alatt álló intézmény külföldi kapcsolatrendszere minél szélesebb körű legyen.

Szamódy Zsolt
Tavaly Balogh Rudolf-díjat kapott a Tatabányán élő fotóművész. A Testnevelési Főiskolán végzett vívóedzőként, válogatott vívó, majd edző. 1990-től alkalmazott fotózásból él. Munkastílusát talán legjobban egy kínai történet mutatja. Elmesélte, hogy amikor első alkalommal hívták meg a fotós fesztiválra, egy női „testőrt” kapott maga mellé. A hölgy egy idő után szinte sírva könyörgött neki: „Zsolt! Ne csavarogj mindig el, mert engem megbüntetnek!” Vallja, az igazán jó fotóhoz a technikai tudáson kívül szerencse is kell. Hogy abban a pillanatban éppen „csőre legyen töltve” a gép.

Varga József Károly
Az ácsi festő-mázoló mester 1961-ben állt inasnak Both András és Berka István elismert érdemű iparosok javaslatára, azóta az iparosság és annak minden velejárója meghatározza a hétköznapjait, az eszmeiség, a szociális, támogatói szemlélet még a nyugdíjas éveiben sem kopott meg. Az iparosság legmagasabb kitüntetését vehette át tavaly. Közreműködésével avattak Gombás István emlékére emléktáblát és vándorserleget, kopjafát Herceg Lajos papnövendék tiszteletére, nevéhez fűződik az Ácsi Örökmécses létrehozása. Többekkel együtt sokat tett azért, hogy Ács megkapja a városi rangot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!