Közélet

2012.02.02. 12:35

Belmondo: posztmodern operettben is megmutatnák, mit tudnak

Nem csak koncert-, hanem médiaturnék is vannak a világon. Jól tudja ezt a Belmondo zenekar is, amelynek két tagja, Czutor Zoli és Reggel Feri az országos körút hatodik napján válaszolt kérdéseinkre.

Szűr Annamária

- Mit várnak a Mikor című, új albumtól?
Czutor Zoli: - Az album már az első egy hónapban remekül,  várakozásokon felül teljesített. A címadó dal szintúgy. Februárban kezdték játszani a rádióban, három hét alatt megszerette, megismerte a közönség. Kérték a klipet, de nem volt, így előálltunk egy flegma ötlettel: ha a publikum akar klipet, dobják össze az árát. És összedobták, így le is forgattuk azt Kovács Áron ötlete és rendezése szerint.

- Mi lehet a Mikor című dal sikere mögött? Zoli a feleségének, Zsanettnek írta, de ez elég?
C. Z.: - Ez a dal a legőszintébb kinyilatkoztatásom. A szimfonikus változat pedig, amit tavaly a Szigeten adtunk elő, annyira jól sikerült, hogy ki kellett jönnöm a stúdióból, annyira ráerősítettek az érzésekre a hangszeresek.
Reggel Feri: Tényleg? Én azt hittem, csak engem hat meg még mindig minden koncerten ez a dal!

- Az új albumon hallható Angyalkák című dalnak mennyi köze van a hamarosan érkező kisbabához? Esetleg Czutor Zoli lesz az új Kardos-Horváth János, aki gyerekdalokkal mutatkozott be a közelmúltban?
C. Z.: - Májusban születik meg a negyedik gyermekem, aki, ha minden igaz, a harmadik fiam lesz. Zsanettel tavaly házasodtunk össze. Amúgy sokkal régebb óta érlelődik bennem a gondolat, hogy gyerekeknek kellene játszani. Azt hiszem, a gyerekek olyan élő, értő közösség, akik kiszúrják a hamisságot, és most nem a fals hangokra gondolok.

- A koncertnaptár mennyire van tele?
C. Z.: - A nyári fesztiválokon ott leszünk, de hogy pontosan mikor, melyiken, az csak tavasszal derül ki. Márciusra viszont már tíz koncertünk is le van foglalva, ami nem kis eredmény. Van, aki havi 1-2 fellépésnek is örül.

A zenekar tagjai:

Domján Gábor (basszusgitár), Szabó László (gitár), Czutor Zoltán (ének, gitár), Koltay Kurszán (zongora), Reggel Ferenc (dob)

- Mennyire része egy zenész életének a bulvár? Zoliék például a  Négy esküvő című show-ban házasodtak össze.
C. Z.: - Komoly feltételeink voltak a forgatást illetően, nem is a showban házasodtunk össze, hanem a saját helyszínünkön, de egyébként nem zavart, hogy fel akarják venni az esküvőt. Két kamerás jött ki összesen. Amúgy a Viasat3 keresett meg minket. Arra jó volt ez az egész, hogy olyan esküvőnk legyen, amilyet szeretnénk. A bulvár inkább a lerázhatatlan rossz, mi sosem keressük a társaságukat.

- Mi a Belmondo titka? Már Zoli előző zenekar, a Nyers is igen sikeres volt.
C. Z.: - Nincs nagy titok, próbálunk önazonosak lenni. Szórakozás, játék, összhang, fantázia, barátság kell a közös zenéléshez, és akkor elkezd működni a koncert.

Best of album, tizenkét dallal, angolul

A Belmondo zenekar tervei között szerepel az is, hogy tizenkét korábbi dalt újra felvegyenek és rögzítsenek, de angol nyelven. Reggel Feri elmondása szerint ezzel a best of albummal egyértelműen a külföldi lehetőségekre hajt a banda.

Czutor Zoli szerint egyébként nincs baj az eleve angolul éneklő magyar zenekarokkal, viszont úgy véli, hogy a magyarok döntő többségét nem érdeklik az angol nyelvű számok.

- Jó, ha nem felejti el az ember, hogy honnan jött - tette hozzá.

- Mennyire tud érvényesülni egy dobos a koncerteken?
R. F.: - A számok között nagyon is! Nekem is van mikrofonom, szóval ki lehet tűnni.

- Ha nem saját koncerten adják a ritmust, hogyan kapcsolódnak ki?
R. F.: - Jó csöndben lenni. Nekem pláne, hiszen civilben próbatermet üzemeltetek. A médiaturné alatt is jó volt, hogy ahol megszálltunk, ott néha csak ültünk csöndben egy-egy pálinka mellett, vagy helyiekkel dumáltunk.
C. Z.: - A legbulizósabb rocker se tud egy héten négy napot mulatni.

Operettben is megmutatnák, mit tudnak

Czutor Zoli a Mechanikus narancs színpadi változatával "színházi zeneszerzőként" már bemutatkozott Szegeden, de más tervei is vannak.

- Jó lenne írni egy posztmodern operettet. Az operett tipikus magyar műfaj, mégis sikeres az egész világon. Nem a hagyományos hangszerelésben, de a tradíciókat folytatva modern formában jó lenne, ha a Belmondo lehetőséget kapna egy ilyen darab megírására. Ötlet, mind a témát, mind a zenei világot illetően már van - árulta el Zoli.

Czutor Zoli szerint egyébként nincs baj az eleve angolul éneklő magyar zenekarokkal, viszont úgy véli, hogy a magyarok döntő többségét nem érdeklik az angol nyelvű számok.

- Jó, ha nem felejti el az ember, hogy honnan jött - tette hozzá. Operettben is megmutatnák, mit tudnak Czutor Zoli a Mechanikus narancs színpadi változatával "színházi zeneszerzőként" már bemutatkozott Szegeden, de más tervei is vannak.

- Jó lenne írni egy posztmodern operettet. Az operett tipikus magyar műfaj, mégis sikeres az egész világon. Nem a hagyományos hangszerelésben, de a tradíciókat folytatva modern formában jó lenne, ha a Belmondo lehetőséget kapna egy ilyen darab megírására. Ötlet, mind a témát, mind a zenei világot illetően már van - árulta el Zoli.

Belmondo Belmondo -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!