Közélet

2011.10.28. 14:23

Oroszlányi távhő: megfontoltan terveznek

Címkék#oroszlány

Az oroszlányi képviselő-testület október 27-i ülésének egyik fő napirendi pontja a városi távhőellátás stratégiai kérdéseiről szólt.

kemma.hu

 A napirend tárgyalásán megjelent dr. Magyari József, a Vértesi Erőmű elnök-vezérigazgatója, illetve Holló Vilmos és Gerse Lajos, a Magyar Villamos Művek két osztályvezetője. Az elnök-vezérigazgató ismertette a VÉRt jelenlegi és várható gazdasági helyzetét, és jelezte az erőmű együttműködési szándékát a város számára legoptimálisabb fűtési megoldás kidolgozásában.

Ugyanakkor kijelentette: bár a VÉRt és a város között 2020-ig tartó hőszolgáltatási szerződés van, a cég jelenlegi vezetése ragaszkodik a már korábban jelzett 2014-es befejezéshez, mivel a VÉRt nem nyereséges. A távhőszolgáltatási szerződési kötelem ugyan erős, vagyis nem lehet „csak úgy kiszállni” a hőszolgáltatásból, ellehetetlenüléssel ez mégis megtörténhet.

Az elnök-vezérigazgató azt is jelezte, nem tartják a szerződési kötelemből következő kötelességüknek, hogy nekik kellene megoldani a város távhőellátását, esetleg egy új fűtőmű építésével.

Takács Károly polgármester biztosította a feleket, hogy a városvezetés is érdekeltségalapon, üzletileg életképes megoldásban gondolkodik, és emellett – vagy éppen emiatt – akarja és tudná megtartani az alacsony távfűtési árakat. Ezért energetikai szakértőként és polgármesterként is csak fejlesztésben, egy áramot termelő fűtőerőmű kapcsolt hőtermeléses távhőellátásában látja Oroszlány távfűtésének megoldását. Reális együttműködő partnerként egyedül az MVM-et nevezte meg.

A szocialista sürgetésekre válaszolva kijelentette: gyors, hirtelen megoldást nem szabad erőltetni, mert rossz döntést ugyan gyorsan lehet hozni, de evvel évtizedekre kerülhet rossz szociális pozícióba a lakosság, és piaci pozícióba az ipari park. Leszögezte, hogy egy fűtőerőmű építése megtérülő beruházás, bár ma nem könnyű piacot szerezni. Nem a bezárásban, hanem a fejlesztésben van a megoldás, ezt sok évtizedes energetikai tapasztalattal mondhatom – jelentette ki még egyszer.

Holló Vilmos, az MVM osztályvezetője elmondta: olyan helyzet nem állhat elő, hogy egy város távhőellátása ellehetetlenüljön. Ugyanakkor a villamosenergia-piacon recesszió van, ez nehezíti a hőerőmű építés tervezését. A jogszabályi környezet is bizonytalan, átalakulóban van, nehéz komoly befektetőt találni, de maximálisan egyetért polgármester  álláspontjával a közös megoldás megtalálásában. A napirendben elfogadott határozati javaslat a továbblépés fő irányait tartalmazza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!