Közélet

2011.10.01. 13:32

Nem érkeztek üres kézzel a németek

Az idei év több szempontból is különleges Bockhorn és Vértessomló testvérkapcsolatában, hiszen a német település képviselői első alkalommal 2001 tavaszán látogattak el a sváb településre, s az akkori polgármestert Ewald Spiekermant novembertől Meinen Andreas váltja a község élén.

Kemma.hu

A művelődési házban nem csupán az eltelt évek közös emlékeit, élményeit idézte fel a közel negyven bockhorni vendég és a házigazdák, de Hartdégen József polgármester Ewald Spiekerman eddigi ténykedését, a partnerkapcsolat kialakításáért és működtetéséért tett erőfeszítéseit is méltatta, a község valamennyi lakója nevében köszönetét fejezve ki.

A vértessomlóiak első alkalommal 2000-ben érkeztek Észak-Németországba a Bürgerschule meghívására, s az ottani felnőtt oktató központot is meglátogatták. Tulajdonképpen az ott látottak és hallottak alapján hozták létre később a vértessomlói Teleházat, így az is a partnerkapcsolat gyümölcsének tekinthető – idézte fel Hartdégen József.

Az eltelt évek alatt számos közös programmal, közösen eltöltött, szép napokkal gazdagodtak a két település együttműködése képzeletbeli emlékkönyvének lapjai, melynek, bár tíz esztendős a kapcsolat, fejezeteinek száma ennél jóval több. A családok között is barátságok szövődtek, s 2005 óta évente két alkalommal is találkoznak, hol Vértessomlón, hol Bockhornban. A német vendégek itt a falunap és a szüreti mulatság rendszeres résztvevői, míg a somlóiak húsvétkor, s az őszi Bockhorner Markt-on, azaz búcsún vendégeskednek Németországban, s nemzetiségi csoportjaik is fellépnek az ottani eseményeken.

Csütörtök este Ewald Spiekerman, aki hetven esztendősen, 20 évnyi polgármesterkedés után köszön el a tiszttől, bizakodásának adott hangot, hogy a váltás nem befolyásolja a partnerkapcsolat további működését. S hogy ez biztosan így is lesz, azt utódja, Meinen Andreas egyetlen mondattal igazolta: rajtam nem fog múlni! – fogalmazott mosolyogva. 

A német vendégek ezúttal sem érkeztek üres kézzel, Ewald Spiekerman egy borítékot nyújtott át, mert – mint mondta – fülébe jutott, hogy pályázati segítséggel új óvoda épülhet a faluban, s annak majdani felszereltségét szeretnék támogatni. E mellett a focistáknak is jutott ajándék, s az óvoda és iskola is számos játékot, könyvet kapott bockhorni magánszemélyek, s az önkormányzat felajánlásaként.

Kemma.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!