Közélet

2011.10.22. 17:23

Így költözhet a skanzenbe a kápolna

Címkék#Tatabánya

A megyeszékhely október 20-i közgyűlésén Schmidt Csaba polgármester rendelet-tervezetének azon változatát fogadták el, melynek nyomán lehetőség nyílik az Óvárosi Kórház római katolikus kápolnájának költöztetésére.

Arzt-Pintér Anna

 A döntés értelmében a Semmelweis úti kórház épületegyüttese továbbra is helyi építészeti védelem alatt áll majd, ám a volt kápolna kikerül a védettség alól. A döntés nem azt jelenti, hogy utóbbi épület állapota hidegen hagyja a városatyákat, ellenkezőleg, éppen így nyílik lehetőség a kápolna további állagromlásának megakadályozására. Ahhoz ugyanis, hogy a terveknek megfelelően a kápolna elbontható és a Bányászati és Ipari Skanzen területére átköltöztethető legyen, meg kellett tenni ezt az intézkedést.

Egyébként az óvatos elbontást követően az újra beépíthető elemek, mint amilyen az egyedüliként épségben megmaradt mettlachi padlóburkolat vagy a részben megmentett, jellegzetes kapu, új helyükre, a skanzen bejáratának közelében felépített kápolnába kerülnek majd. Fűrészné Molnár Anikó, a Tatabányai Múzeum igazgatója nagyon örült a rendelet tervezet elfogadásának, mint elmondta, régi vágyuk teljesülhet most. Az épület átköltöztetéséről ugyanis már régebben is született döntés, akkor azonban csak később derült ki, hogy a kórházzal együtt ez is védelem alatt áll, így hozzányúlni nem lehet.

A tervek szerint a kápolnát fel is szentelik, így abban akár keresztelőt, esküvőt lehet majd tartani, Szent Borbála napon pedig misére lehetne ide betérni.
A most még romos épület új helyén fényképek alapján, az 1912-es állapotának megfelelően születne újjá. A költöztetés összhangban lenne a skanzen rövid- és hosszú távú terveivel, melyek között szerepel még egy új, korszerű fogadóépület létesítése is múzeumi bolttal, mosdókkal, kávézóval, iskolák számára is igénybe bevehető foglalkoztatóval.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!