Közélet

2011.10.18. 06:39

Államosított ingatlanvagyon?

Rendkívüli közgyűlésen vitáztak a Komárom-Esztergom megye ingatlanvagyonának "államosításáról". A Fidesz szerint az aláírt dokumentum csak szándéknyilatkozat. Az MSZP ragaszkodik a vagyonhoz.

P. J.

Hétfőn Popovics György elnökletével ülésezett a rendkívüli megyei közgyűlés. A megyegyűlés vezetője kiemelte, hogy a közelmúltban valamennyi megyei közgyűlési elnök ellátta kézjegyével azt a megállapodást, amely szabályozza az állami feladatok ellátását és a megyék további működését. A kormány megbízásából Orbán Viktor miniszterelnök írta alá a dokumentumot. Ez az okirat tartalmazza az önkormányzatok 180 milliárdos adósságállományának állami átvállalást, valamint a megyei intézmények állami fenntartásba, tulajdonba vételét és működtetését.

Az intézmények jövő januárjában történő konszolidációjakor szükséges átadás-átvétel törvényi kereteinek kidolgozása két szaktárcára, és a megfelelő jogi szabályozás kialakítására, majd elfogadására vár.

A napirend fölött majd két órát vitatkoztak a képviselők. Az ellenzék elsősorban azt kifogásolta, hogy Popovics György ezt a dokumentumot – közgyűlési felhatalmazás nélkül – nem írhatta volna alá.

A szocialisták azt is szóvá tették, hogy egy önkormányzati vezető egy ilyen horderejű kérdésben, mint az önkormányzati vagyon átadásában, a jogszabályi háttér megléte, illetve különösebb konzultáció nélkül döntött. Érvük: a megye ugyan megszabadul egy jelentős adósságállománytól, de közben lemond azokról az intézményekről, amelyek évtizedek óta jelképezik önállóságát.

A Jobbik képviselői is azt kifogásolták, hogy jogszerű volt-e a kormányfő és a megyei közgyűlés elnökének megállapodása.

Popovics György hangsúlyozta, hogy a megállapodás majdani végrehajtása során a vonatkozó jogszabályok maximális figyelembe vételével cselekednek, az eljárás során pedig mindkét fél jóhiszeműen és együttműködve jár el.

Az MSZP négy határozati javaslattal állt a közgyűlés elé. Ezek között szerepelt, hogy a Komárom-Esztergom Megyei közgyűlés elnöke az általa aláírt dokumentumot tekintse semmisnek és a megye vagyonáról ne mondjon le. Erre szavazott a Jobbik és az MSZP, ám a többség elvetette ezt a javaslatot. A megyegyűlés elnöke, illetve a Fidesz-es többség viszont támogatta azt a szocialista elképzelést, amely felhatalmazza a közgyűlést arra, hogy állásfoglalást kérjen a megyei kormányhivataltól, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől annak tisztázásra, történt-e törvényszegés a megállapodás aláírásával.

Végezetül a megyei közgyűlés többségi szavazással jóváhagyta az Orbán Viktor miniszterelnök és Popovics György közgyűlési elnök által aláírt, az önkormányzat pénzügyi-gazdasági konszolidációját megteremtő megállapodást – azzal a kitétellel, hogy a dokumentum valóban előzetes szándéknyilatkozatnak minősül. Intézmény és vagyonátadás, továbbá az adósság átvállalása csak törvényi felhatalmazás alapján, törvényi rendelkezések szerint történhet.

Leltár

A megyei önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok nyilvántartásai értéke 2009. végén, az önkormányzati vagyonleltár 2010. december 31-ei adatai alapján (ezer forintban), bruttó: 10.168.049. Nettó: 8.552.730

Önálló helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanok száma (db-ban): 71

Önálló helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanok száma (db-ban): 71 -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!