Közélet

2011.09.02. 11:49

Támad a pollen

A közelmúlt kánikulájában a légtér pollenterhelése fokozatosan nőtt. Az allergiát okozó virágporok toplistáját most is a parlagfű vezeti.

P. J.

– A „parlagfű allergiások” számára az augusztus és szeptember hónap az év legnehezebb időszaka – kezdte tájékoztatóját Lang Balázs, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága vezetője.
Megtudtuk: szűkebb hazánk a gyengén fertőzött megyék közé tartozik, köszönhetően a jelentős erdősültségnek, a gazdálkodási kultúrának, a termelők, a lakosság tájékozottságának és hozzáállásának. Részben pedig a hatósági fellépés következetességének is.

– A legfertőzöttebbek azok a körzetek, ahol elmaradt vagy nem volt eredményes a gyom elleni védekezés, ahol nem megfelelő a művelési kultúra, ahol felhagynak az agrártermeléssel – emelte ki a szakember.
Mezőgazdaságilag nem művelt területeken a védekezés legegyszerűbb és legkörnyezetkímélőbb módja a bimbózás előtt megkezdett, majd megismételt többszöri mechanikai védekezés. A termelési cél nélküli talajbolygatás viszont csak serkenti a csírázó parlagfű szaporodását.

– Az agráriumban megfelelő készítmények és technológiák állnak a gazdálkodók rendelkezésére, de a szakszerű alkalmazás érdekében fontos, hogy a termelő legyen kapcsolatban a növényvédelmi szakmérnökkel, növényorvossal – jegyezte meg Lang Balázs.

A parlagfűirtást törvény szerint június 30-ig végre kellett hajtani, megakadályozva a növény  virágbimbóinak kialakulását. A parlagfű elleni védekezés a föld tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. A hatóságoknak nem lehet „átvállalt” feladata a gyomirtás elvégzése. Ahol a parlagfű irtását nem végzik el határidőre, bejelentésre vagy hivatalból a felmérik a fertőzött területeket és megindul az eljárás.

– Az eljárás alá vont földhasználók nem kapnak felszólítást a gyommentesítésre, vagy határidő engedményt, hanem a hatóság a helyszíni szemlét követően határozatban elrendeli a közérdekű védekezést és intézkedik a végrehajtásról, közismerten a kényszerkaszálásról – hangsúlyozta az igazgató. – A védekezés teljes költségét a mulasztó fizeti, amely a helyi feltételektől függően több tízezer forint is lehet hektáronként. Ez nem azonos a bírsággal, amelynek kiszabása kötelező, elengedésére, méltányosságra pedig nincs lehetőség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!