Közélet

2011.09.22. 07:05

Szigorúan ellenőrzött bérlakások - helyszíni fotókkal

Ütemesen, várhatóan október közepéig ellenőrzik Tatabányán a szociális bérlakásokat. Az első tapasztalatok városrészenként eltérőek. A városvezetők az új lakásügyi koncepciót a mai közgyűlésen tárgyalják majd.

Mudri Anna

Az elmúlt hétvégén elkezdődőtt a tatabányai szociális bérlakások ellenőrzése. Először a Mésztelepen és a Hatos-telepen jártak az önkormányzat munkatársai.

Veréb Zsuzsanna, a Lakásgazdálkodási Iroda megbízott irodavezetője elmondta, a lakások állagát, felszereltségének meglétét ellenőrzik.

- A város a jó gazda szemléletével keresi fel a bérleményeket. Szigorúan szeretnénk fellépni az állagmegóvás, a rendeltetésszerű használat érdekében. Lényeges ugyanis, hogy Tatabánya vagyona milyen minőségű, szükség van-e felújításokra, megfelelően kezelik-e például a tűzhelyet, kádat, kályhát... - tudtuk meg az irodavezetőtől.

Az eddig ellenőrzött két városrész között eltérőek a tapasztalatok. A mésztelepi bérlemények leromlottak. Többeknél festést, vakolást írtak elő. Erre mindenki kapott egy határidőt, amely után újra megnézik, hogy elvégezték-e a felújítást.

- Mindent elkövetünk, hogy a rendszeres jelenlétünkkel elérjük, hogy ezeket a bérleményeket is megbecsüljék, rendbe tegyék a lakók. Az mindenképpen bíztató, hogy szívesen fogadtak minket - tudtuk meg Veréb Zsuzsannától.

A Hatos-telepen jobbak voltak a tapasztalatok. Több olyan ingatlant is találtak, amelyet a bérlő igényesen felújított.

Megtudtuk azt is, hogy a város tulajdonában 2145 lakás van, ezek közül 556 komfort nélküli. A lakásokra pályázni kell, egy objektív pontrendszer alapján döntik el, ki kaphatja meg az éppen üresen állókat. A város helyi rendelete szerint, ha egy ingatlan megüresedik, akkor 30 napon belül kell meghirdetni, ha felújításra szorul, akkor hatvan nap lehet a határidő. Ilyenkor a hirdetményt tizenöt napra kifüggesztik a városházán és a www.tatabanya.hu oldalon is meghirdetik az ingatlanokat. A bérleti díj egy ötven négyzetméteres, kétszobás belvárosi lakásnál mindössze 9-10 ezer forint/hó, és ebben a díjban már benne van a havi 4-5 ezer forint értékű szemétszállítás és a közös költség is.

A város közgyűlése elé éppen a mai napon kerül az új önkormányzati lakáskoncepció. Amennyiben a koncepciót elfogadják, akkor a bérleti díjakból nagyobb rész juthat majd felújításra, új ingatlanok vásárlására, pályakezdő fiatalok számára olcsó garzonlakások kialakítására.

Jelenleg hat lakásra lehet pályázni

Tatabánya szerdán hirdette meg az üres bérlakásait. Jelenleg hat lakásra várják a pályázatot. Az Esztergomi, a Győri, az Ifjúmunkás úton, a Sárberki lakótelepen egy-egy, a Tas vezér úton két ingatlan vár bérlőre. Ezek 32 és 56 négyzetméter közötti alapterületűek. A jövedelemhatárok: egy főre jutó jövedelem családosok esetén: 28.500 – 57.000 forint, egyedülálló esetén 42.750 Ft – 71.250 forint. Méltányossági határ családosoknál: 57.000 – 85.500 forint, egyedülállóknál: 71.250 – 114.000 forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!