Közélet

2011.09.05. 06:45

Kiaknázták a lehetőségeket

Címkék#Tatabánya

Igazi programkavalkáddal ünnepelte a bányász hagyományokat Tatabánya.

kemma.hu

Szombaton már reggel 7 órakor kezdődött egy ünnepség, a vízbányászokat köszöntötték Felsőgallán. Aztán nem volt megállás: délelőtt benépesült vásározókkal a Május 1. park.

A színpadon Schmidt Csaba polgármester megnyitó-köszöntő szavai után egymást váltották a város művészeti csoportjai – a több száz családtag és ismerős, valamint estig több ezer érdeklődő örömére. A borudvarban alkalom nyílt az ínyenceknek a kóstolgatásra, a sörpártiak pedig igazi, a jeles naphoz kötődő korsóba kapták italukat műanyag pohár helyett.

A Jászai Mari Színház mögötti parkolóban délután fél kettőkor meggyulladtak a tüzek, ötvenhat csapat bográcsai, grillsütői alatt parázslott a faszén a VI. Faszén Fesztiválon. Délután háromkor sokan rótták le kegyeletüket a Bányász Kegyeleti Emlékműnél, majd átvonultak a Szabadtéri Bányászati Múzeumba, ahol ilyenkor mindig a hagyományőrzésről szólnak a beszédek, no meg a kiállítások, most a 100 éves a helyi bányamentés című. A múzeumot ingyen lehetett látogatni; ásványbörze és vásár is várta az érdeklődőket.

Négy óra körül a Május 1. parkból, a múzeumból és a faszénfesztiválról is eltűnt több száz férfi! Nem kellett körözést kiadni, egyértelmű volt, hogy a Duna FC Tatabánya bányásznapi focimeccsére mentek. A fiúk meghálálták a biztatást, nyertek, vezetik az NB II-es tabellát.

Vasárnap kialvatlan szemek, fáradt sóhajok délelőtt, de rövid idő alatt regenerálódtak az ünneplők. Koradélután, rekkenő hőségben elismerően nézték a csilletoló verseny résztvevőit. Délután nyitott a Retro Kávéház a színház stúdiószínpadán.

Bemutatták az Új Forrás szocializmus számát; levetítették az Apacsok című filmet, eljött Bereményi Géza rendező is; Földes László Hobó Farkashajsza címá Viszockij-műsora következett; a Vasárnapi Gyerekek zenekar akusztikus koncertje zárta a programnak ezt a részét. Aki bírta, maradt még, majd Újvárosban zárta a fárasztó, ugyanakkor kellemes, emlékezetes programot a szalamanderes felvonulás a Fő tértől a Szent Borbála térig, és a tűzijáték.

Tatabánya önkormányzata Bányász Hagyományokért Díjat adományozott Juhász Andrásnak, amelyet Schmidt Csaba polgármestertől vehetett át a mérnök szombaton.

Juhász András munkáséveit a tatabányai bányászat szolgálatában töltötte. Első munkahelye a VIII. akna volt, dolgozott a Nagyegyházi Bányaüzemben, itt aktív részese volt az első nagyegyházi frontfejtés indításának, majd a vállalat központjába került. A Vértesi Erőműben szintén beruházási munkakört látott el, ahonnan 2005-ben vonult nyugállományba.

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek 1965 óta tagja, rendezvényei szervezője. Részese volt azon kis csapatnak, amely kezdeményezte a bányászok védőszentje, Szent Borbála megünneplését. Kezdeményezője és egyik alapítója a Szent Borbála Alapítványnak, a Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítványnak. Mint mérnök, komoly munkát végzett a jelentős városi köztéri alkotások létrehozásában (Szent Borbála szobor, Bányász Kegyeleti Emlékmű,  Vida Jenő emlékkő. Tagja a Bányász Képzőművészeti Körnek.

Juhász András egész életében a tatabányai bányászatot szolgálta, szakmai teljesítményével, és azon túl a szeretett szakma értékeinek, hagyományainak ápolásával és megismertetésével.
A gyerekeket és felnőtteket vidámpark, ízek utcája, Retro Kávéház is várta.

A színház is csatlakozott

Az idei évben újdonság, hogy a 61. bányásznap programjai jó részének szervezője, összehangolója a Jászai Mari Színház. Crespo Rodrigo igazgatót vasárnap délután kérdeztük tapasztalatairól.

– Ötvöztük a hagyományos programokat az újakkal – mondta. – A visszajelzések alapján jól döntöttünk, amikor szétválasztottuk a kézműves vásárt és az egyéb árusokat. Szintén tetszett az embereknek, hogy Vidámparkot alakítottunk ki a gyerekeknek, ahol pénteken az önkormányzat és a színház jóvoltából ingyen szórakozhattak a helyi óvodások és az iskolások. Most először zártuk le a Népház utcát. A gasztronómia, az ízek utcájává változott, ahogyan a színház parkolójában ételköltemények százait készítette a VI. Faszén Fesztivál ötvenhat csapata - emelte ki a direktor.

További részletek a hétfői 24 Órában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!