Közélet

2011.09.17. 07:40

Kedden temetik Mindszenty volt munkatársát

- Kedden az esztergomi ferences rendház kriptájában helyezik örök nyugalomra Végvári Vazul ferences szerzetest, aki Mindszenty József bíboros sajtótitkára volt a hetvenes évek első felében a hercegprímás amerikai főpásztori útján.

MTI

A temetés előtti szentmise 11 órakor kezdődik az esztergomi ferences templomban. Végvári Vazul 1929-ben született Székesfehérváron, 1943 és 1945 között a pécsi hadapródiskola növendéke volt. 1948-ban belépett a ferencesekhez, Gyöngyösön volt novícius, Esztergomban pedig a rend hittudományi főiskoláján végezte a teológiát, ott szentelték pappá 1953-ban.

Rendi elöljáróinak tiltása ellenére részt vett az 1956-os szabadságharcban. A forradalom leverése után Amerikában volt lelkipásztor, majd a rendszerváltozás után hazatért.

1978-ban, mielőtt a Carter-kormány visszaadta a Szent Koronát Magyarországnak, Végvári Vazult tanácsadóként meghívták a Fehér Házba, Irányi László, a külföldi magyarok első püspöke pedig 1987-ben vikáriusává nevezte ki.

Végvári Vazul különböző rádióadások rendszeres szónoka és műsorvezetője volt, több verses- és novelláskötet szerzője. 1956-os tevékenységéért 1991-ben A Hazáért és Szabadságért érdemrenddel tüntették ki. 1997 áprilisában hazatelepült, életét és munkásságát több dokumentumfilm is megörökíti. 1998-ban vitézzé avatták, majd a volt politikai elítéltek és az 1956-osok szervezetei is kitüntették.   
Végvári Vazul 82. születésnapja után néhány nappal hunyt el kedden Esztergomban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!