Közélet

2011.09.09. 15:56

Három haláleset, öt év törlesztés után ötmillióval több adósság

Takaros ház, gyönyörű gyerekek, szerető férj és reményteli tervek. A tatabányai Dudás Annamária élete kész lányregény volt 2008-ig. Ma azonban az otthonáért küzd. Egyedül, a két kisfiával.

Takács Zoltán

 A fiatal nő élete 2008-ban vett fordulatot, amikor előbb a párja szülei haltak meg másfél hónapon belül, majd egy évre rá egy szívroham elvitte szeretett férjét is. Egyedül maradt az ötéves Olivérrel és kilencéves bátyjával, Dominikkel. Meg a havi több mint nyolcvanezer forintos, azóta is emelkedő svájci frankos hitellel.

- Még 2003-ban döntöttünk úgy, hogy szeretnénk egy második babát - kezdi hányattatásai történetét Annamária egy hatalmas paksaméta banki papírhalom társaságában. - Akkoriban egy kétszobás kis lakótelepi lakásban éltünk, amit a már csökkenő ingatlanárak miatt 6 millió forintért tudtunk eladni. Viszont a férjem vezető beosztásban dolgozott és nagyon jól keresett, így a szüleivel együtt, négyen vettük fel azt a hitelt, ami a házunk építésére költöttünk.

A takaros ház egy csendes tatabányai utcácskában épült fel a 2005-ben és 2006-ban három részletben felvett 14,5 millió forintos hitel segítségével. Annamária úgy mondja, hogy az életük munkája van ebben a 125 négyzetméteres otthonban, hiszen amit csak lehetett, saját kezükkel teremtettek meg. Ráadásul úgy tervezték, hogy a futamidő lejárta előtt, akár 10-15 év alatt visszafizetik a teljes összeget.

Másodrendű női ügyfelek?

Az elmúlt időszakban gyakran szembesült azzal Dudás Annamária, hogy nem könnyű egy nő helyzete a hivatali ügyintézésben. Mint mondja: sokszor érezte azt, hogy férfiként "komolyabban vennék", előbb célt érne. A banki szerződéskötés körülményei között viszont szerinte különösen alá-fölérendelt viszonyban van a pénzintézet képviselője és az ügyfél. "Két banki ügyintéző, a közjegyző és a segítője, valamint a gyámügyi képviselőm. Ennyien voltak velem a teremben. S míg a banknak 6 hónapja volt a szerződés előkészítésére és megírására, nekem két percem az aláírásra" - mondja.

- Aztán 2008-ban hirtelen minden rosszra fordult. Először a párom édesanyja halt meg rákban, aztán az apósom másfél hónapra rá. 2009 decemberében pedig a párom szíve állt meg a munkahelyén. Harmincnégy éves volt. Egyik pillanatról a másikra egyedül maradtam a két kicsivel és ha a szüleim és a barátaim nem tartják bennem a lelket, nem tudom, mit tettem volna.
Annamária igazán csak a tragédia után szembesült azzal, hogy az addigi teendői mellett a család pénzügyeit is kézbe kell vennie. Addig ugyanis mindent a férje intézett.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dudás Annamária az eddigi irathalmazait mutatja
[/caption]

- Nem kaphattam idegösszeomlást, amikor a nyakamba szakadt minden. Addig egy butikban dolgoztam és a keresetem éppen az ételre és a rezsire volt elég. Akkor azonban szembesülnöm kellett azzal, hogy alapjaiban változik meg minden anyagi téren is. A gyarapodás helyett a túlélés lett a cél. Munkanélküli lettem, özvegyi nyugdíjat, árvaellátást, családi pótlékot kapok. A munkanélküli járadékom 38 ezer forint, ami októberig jár, a családi pótlék összesen 126 ezer forint.

Ám hiába segítettek a nyugdíjas szülők, hiába a férje után kapott pénz, a családfői szerepet átvevő nőnek elfogytak a tartalékai - s bár mindig rendesen fizetett - egyre nehezebben birkózott meg a növekvő törlesztő részletekkel.

- A nyár elejére nemhogy csökkent volna, hanem 14,5 millió forintról 16,5 millió forintra nőtt a hitel és a törlesztő részletem már 137 ezer forint volt. Ez azért is megviselt, mert a barátok tanácsára már tavaly év végén elhatároztam, hogy svájc frankról euróra váltom a hitelt. Csakhogy azzal kellett szembesülnöm, hogy az esetemben ez nem olyan egyszerű.
A két árvát nevelő fiatalasszony szinte folyamatosan "ügyintézett", hogy a szükséges papírokat megszerezze. A teljesség igénye nélkül szüksége volt hagyatéki végzésre, értékbecslésre, földhivatali bejegyzésre, ráadásul a gyerekeket is érintő papírokra a gyámügyi képviselő aláírására is szüksége volt.

- A helyzet azért érdekes, mert az egyenes ági leszármazottak joga magasabb rendű a házastársénál, így egy haláleset után a kirendelt gyámügyi képviselőt "fölérendelik" a gyerekekről gondoskodó szülőnek. Így az a helyzet állt elő, hogy sokszor nekem kellett a bank és a gyámügy között közvetítenem a hitelmódosítás ügyében. Az év elejétől fogva szinte hetente bent voltam a bankban, mire sikerült elintézni mindent a hitelmódosítás ügyében. Nyolc hónapnyi, kitartó utánjárás után jött el végre a szerződéskötés napja.

Nehéz iskolakezdet, bizonytalan jövő

Amikor az éppen aktuális iskolakezdet nehézségeiről kérdezem Annamáriát, egy újabb problémahalomba ütközünk. Nagycsaládosként jogosult lenne a támogatásra, de két gyerekét egyedül nevelő nőként nem az. Azt kérdezi, hogy mitől könnyebb a három gyereket nevelő két szülő helyzete a két gyereket eltartó egyedüli szülőnél? Dudás Annamária a mostani iskolakezdést mindenesetre éppen a banktól megreklamált 84 ezer forintból oldotta meg idén.

Annamária elmondása szerint tanulva az előzményekből július 4-ére már az aláírásra jogosult gyámügyi képviselőt is "beszervezte", csak hogy gördülékenyen menjen minden. Ám hiába minden elővigyázatosság, a bank azért még egy újabb gyámügyes kört tett. Semmi nem változott, viszont így csak augusztus 9-én lépett életbe az új szerződés, az addigi legmagasabb összegen, 261 frankon átválta a hitelt. Így lett a visszafizetendő összeg mára 19,5 millió forint.
- Önhibámon kívül, minden igyekezetem ellenére nemhogy kevesebb, hanem újabb 3 millió forinttal több lett a hitelem. Nem tehetek a lassú banki ügyintézésről, vagy arról, hogy a bank az éppen a többhetes szabadságon lévő gyámügyestől kér választ egy kérdésre, miközben milliókkal emelkedett a hitelem összege. Panaszt adtam be a bankhoz, de egyelőre szóban elutasító a válasz. Mégis bízom benne, hogy írásban megváltozik a véleményük, hiszen volt már rá példa, hogy egy reklamációm után elismerték, tévedtek. Igaz, akkor csak 84 ezer forintos tételről volt szó, mert utánanéztem egy törlesztő kamatnak és kiderült, hogy hibáztak.

S bár Dudás Annamária bízik a számára kedvező döntésben, azért már felvette a kapcsolatot egy banki hitelkárosultak ügyeivel foglalkozó ügyvéddel. Mint mondja: ha nem ér célt, akkor kénytelen lesz eladni a házat, amelyet a férjével életük munkájának tartottak és amelynek egyik sarkában ma is ott vannak a közös képek a múlt boldogságából.

Dudás Annamária az eddigi irathalmazait mutatja -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!