Közélet

2011.09.14. 07:05

Feszült a helyzet a gallyazás miatt

A közterületek fölött húzott villamos vezetékek alatti fákat gallyaztak Bajnán valamint Nyergesújfalu és Tát között, minden bizonnyal az EON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. megbízásából egy nem helyi kft. munkatársai.

Fenyvesi Károly

– Az elvégzett munka az önkormányzatnál és a lakosság körében is óriási felháborodást váltott ki. Ha valamelyik lakos fűrészelés közben kifejezte nemtetszését, azonnal megkapta: saját felelősségére maradhat az addigi állapot – mérgelődött Pallagi Tibor polgármester.

– Tisztában vagyunk azzal, hogy nekünk is biztosítani kell az energiaellátás feltételeit, de azzal is, hogy az általunk fizetett óriási szolgáltatási díj lehetővé tenné, hogy szakember – erdész, környezetvédelmi szakember – felügyelje a gallyazók munkáját. A szerződést ki lehetne kötni a levágott gallyak aprítékolására is. Az ágakat levágóknak csak a mennyiség és az idő számít, ezzel sehol nem találkozik a fogyasztók érdeke. Költségvetésünkben számunkra jelentős összeg a villamosenergiát szolgáltató cégnek kifizetett szolgáltatási díj, illetve a levágott ágak elszállításának kiadása.

Az életvédelmi és szolgáltatásbiztonsági szempontok az elsődlegesek

Az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs csoportjától a jelzett gondokra azt a választ kaptuk, hogy az elektromos vezetékek biztonsági övezetét elérő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) lenne köteles rendszeresen eltávolítani. Miután ennek a törvényben előírt kötelezettségnek nem tettek eleget, a zrt. megbízott kivitelezővel végeztette el a gallyazást – saját költségére. A munkálatok megkezdése előtt értesítették mindkét önkormányzatot.

Ha az ágak elérik az elektromos vezetéket, pusztán a fák érintése, illetve az azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet. Az életvédelmi és szolgáltatásbiztonsági szempontok az elsődlegesek, a gallyazók csak ezek teljesülését követően lehetnek tekintettel kertészeti, növényvédelmi és esztétikai szempontokra.

A levágott faágak a tulajdonosoké, a gallyazók ott hagyják a helyszínen. Ha igény van rá, a zrt. gondoskodik az elszállításáról. Ha a munkálatok során károkozás történt – például megsérült a korlát –, az eredeti állapot visszaállításának vagy a javításnak a költségét a zrt. átvállalja.

– A Nyergesújfalu és Tát közötti kerékpárút mentén vandál „szakemberek” 25–30 méteres, teljesen ép fákat csonkoltak a lombkorona felét lefűrészelve vagy egyetlen ágat sem hagyva meg. Ráadásul balesetveszélyt okozva, hiszen az ágak a vasúti sínekre, a kerékpárútra estek. Ami nem esett le, lógva maradt a fán. Remélhetően nem landolt rossz időben. A polgármesteri hivatal nem tudott a gallyazásról – tudtuk meg Mihelik Magdolnától, Nyergesújfalu polgármesterétől.

Kitért arra is, hogy az áramszolgáltató cég által megbízott vállalkozás olyan emberekkel végezte el a munkát, akik gondolkodás nélkül fűrészelték az ágakat, nem voltak tekintettel arra, hogy mit követel meg a természet vagy a fizika. Ha a fa egyik oldaláról szinte teljesen levágják az összes ágat, vihar esetén minden további nélkül derékba törhet vagy kidőlhet. A magas fákat nem csupán esztétikailag csúfították el, hanem életveszélyessé is tették. Ha rádőlnek az útra, az már a bűncselekmény határát – a rongálás vétségét – súrolja.

– Van egy kisebb, de költségesebb gondunk is. A kerékpárút töltése melletti korlátot több helyen szétnyomták a leeső ágak. Ezt még kártérítés formájában orvosolhatja a vállalkozó. A „félfák” ügyében – a legközelebbi akció elkerülése érdekében – megkeressük az illetékes környezetvédelmi felügyelőséget – mondta el Mihelik Magdolna.

A föld feletti csupasz vezetékek biztonsági övezete*

1 kV névleges feszültségszintig

1-1 méter

1 kV–35 kV névleges feszültségszint között

a szélső vezetőtől oldalirányban mért 5-5 méter, belterületen 2,5-2,5 méter

120-200 kV névleges feszültségszint között

a szélső vezetőktől oldalirányban mért 13-13 méter

Ha az ágak elérik az elektromos vezetéket, pusztán a fák érintése, illetve az azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet. Az életvédelmi és szolgáltatásbiztonsági szempontok az elsődlegesek, a gallyazók csak ezek teljesülését követően lehetnek tekintettel kertészeti, növényvédelmi és esztétikai szempontokra.

A levágott faágak a tulajdonosoké, a gallyazók ott hagyják a helyszínen. Ha igény van rá, a zrt. gondoskodik az elszállításáról. Ha a munkálatok során károkozás történt – például megsérült a korlát –, az eredeti állapot visszaállításának vagy a javításnak a költségét a zrt. átvállalja. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!