Közélet

2011.07.30. 15:57

Pályázati pénzekből szépül Dad

Címkék#Dad

A nyár építkezéssel telik Dadon.

kemma.hu

A Dadi Református Egyházközség, élve az MVH által kiírt, III. tengelyes LEADER pályázatok lehetőségeivel, 2009 decemberében két pályázatot nyújtott be a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési közösséghez. Sokáig kellett várni az eredményre, de megérte, hisz mindkét pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték, így Dadon a nyár építkezéssel telik.

Az  egyik  pályázat, a vidéki örökség megőrzése témakörben, műemlék épületek felújításához biztosított forrást. A Dadi Egyházközség 2007 tavaszán kapta vissza a Fellner Jakab nevéhez köthető, régi Református Iskola épületét.

Az iskola épülete már átvételkor sem volt túl jó állapotban. Az idén tavasszal pedig már körbe kellett keríteni, mivel  cserepek darabok hullottak a járdára, veszélyeztetve az arra közlekedőket. Ez is mutatta, hogy jól gondolkodott a presbitérium, amikor úgy döntöttek megpróbálnak  pályázati forrást keresni az épület külső felújításához.

A LEADER pályázaton közel 16 millió forintot nyert az Egyházközség, melyből az épület tetőhéjazat cseréjét, külső vakolat felújítást,  homlokzat festést, valamint  a külső nyílászárók cseréjét lehet megoldani. Sajnos a Műemlékvédelmi Szakhatóság sok mindenben felülírta az Egyházközség elképzelését, de nagyon örülünk annak, hogy legalább külsejében meg tud újulni és szépülni a több mint kétszáz éves épület.

A másik pályázatot a Falumegújítás és fejlesztés témakörben lehetett benyújtani, melynek keretében az Egyházközség a Gyülekezeti ház külső felújítására és a Parókia kerítésének komplett felújítására 6 700 000 Ft-os támogatást nyert.

Az elnyert támogatásból a parókia kerítés lábazatának cseréjét, a kovácsoltvas kerítés teljes felújítását tervezte a presbitérium, a Gyülekezeti háznál pedig tetőhéjazat cserét, külsÕ vakolat felújítást és festést végeznek el a kivitelezők.

A támogatás mindkét pályázatban 100%-os. A kiviteli munkálatok július elején megkezdődtek és várhatóan augusztus végére be is fejeződnek. A felújítási munkák befejezésével a Dadi Református Egyházközség faluközpontban lévő épületei és környezete esztétikus megjelenést fog biztosítani az arra járóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!