Közélet

2011.07.30. 09:55

Mire számíthatunk a Dunán?

A Duna mentén élő öreg hajósok tapasztalatai szerint az még nem sokat jelent, ha térségünkben néhány napon át esik az eső – ettől még nem lesz árvíz.

kemma.hu

A folyó emelkedését elsősorban a vízgyűjtőjén keletkező esőzéseknek köszönheti, a jelenlegi jelzések szerint az egymást követő ciklonok esőzései gond nélkül elfértek a folyóban, mert nem egyszerre szakadt mindenütt, hanem területileg egymást követték az esőzések, s a folyó simán fogadni tudta a fölös vízmennyiséget.

Ennek ellenére nem árt az óvatosság. Bár az előrejelzések biztatóak, valahogy mégsem akar elérkezni a száraz nyár, s az utóbbi években augusztusban is volt árvíz, ami teljességgel szokatlannak ítélhető.

Bindics István dunai kikötőparancsnok-helyettes szerint a vízmérce kedvező képet mutat (238 cm, apad, a gondok 580 körül kezdődnek errefelé), de jósolni senki nem tud.

Most a német, osztrák területeken nem esik, ezt mutatja naponként a nemzetközi jelzés is, de például a Vágon éppen most fut le egy kisebb árhullám. Ez a szlovákiai folyó ugyanis az egyik nagy táplálója a Dunának ( a többi a Garam, az Ipoly, feljebb az osztrák, cseh és német mellékágak).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!