Közélet

2011.07.29. 07:55

Jobbikos alpolgármestere sem lesz Esztergomnak

Az esztergomi képviselő-testület rendkívüli ülésén Tétényi Éva független polgármester Stámusz Andreát (Jobbik) jelölte alpolgármesternek. A javaslatot titkos szavazáson elutasították.

MTI/Kemma.hu

Az alpolgármesteri poszt kérdése a tavalyi választások óta többször is felvetődött. Az októberi alakuló ülésen az erről szóló előterjesztést napirendre sem engedte venni a helyi, kétharmados többséget alkotó Fidesz-frakció, amely előzetesen levélben azt is jelezte: fél évig egyik képviselőjük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.

Steindl Balázs (Fidesz) frakcióvezető akkor kijelentette, hogy az MSZP-s Nyíri Attilát jelölnék alpolgármesternek, Tétényi Éva azonban közölte: továbbra is a legnagyobb frakcióból szeretne munkatársat maga mellé.

A testület 2010 novemberében az LMP-s Batyikné Csőke Ágnest választotta alpolgármesterré, ő azonban az idén márciusban egészségi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről, így a polgármester segítő nélkül maradt.

A mostani ülésen végül nem sikerült alpolgármestert választani. Tétényi Éva előterjesztését a jobbikos Stámusz Andrea alpolgármesterségéről a titkos szavazás során ketten támogatták, nyolcan viszont ellenezték; ketten tartózkodtak a voksoláskor.

A döntést a polgármester sajnálkozva vette tudomásul. Azt mondta, ez újabb bizonyítéka annak, hogy a testület kétharmados fideszes többsége megpróbálja ellehetetleníteni a munkáját.

Stámusz Andrea (Jobbik) a szavazást követően azt mondta: erre az eredményre számított, meglepődött volna azon, ha a Fidesz-frakció másként szavazott volna.  "Úgy gondolom, a jelenlegi helyzetben Esztergomban alpolgármesteri tisztséget betölteni egyáltalán nem irigylésre méltó feladat. Ezért nem vagyok szomorú, több szabadidőm marad arra, hogy az elszámoltatásokkal foglalkozzam, és tovább tudjak azon dolgozni, hogy a város eladósodásáért felelős személyek megkapják a méltó büntetésüket" - fogalmazott.

Steindl Balázs fideszes frakcióvezető szerint az, hogy a polgármester az általa hangoztatott együttműködés jegyében egy jobbikos alpolgármestert jelöl, elég furcsa. "Ha ön együttműködést szeretne, akkor közülünk jelölt volna" - jelentette ki a városvezetőhöz szólva a frakcióvezető.

Esztergomban hónapok óta feszültség van a tíztagú Fidesz-frakció és a kétharmados aránnyal megválasztott független polgármester között. Tétényi Éva - arra hivatkozva, hogy 1,2 milliárdos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt a fideszes Meggyes Tamás vezette előző önkormányzattól - adósságrendezési eljárást kért, amit a Fidesz törvénytelennek tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!