Közélet

2011.07.12. 10:37

Honvédségi esélyegyenlőségi nap

Július 9-én a Magyar Honvédség Esélyegyenlőségi Napot tartott a Monostori erődben. Az eseményen Hende Csaba, honvédelmi miniszter és Farkas Flórián, a roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos mellett jelen volt Dr. Molnár Attila Komárom, és Michl József Tata polgármestere is.

Kemma.hu

A Duna bástya falai közt lezajló nyitóceremónián a miniszter az esélyegyenlőség fontosságáról beszélt

„Az esélyegyenlőség nem csak jog, amit mindenki számára biztosítani tartozunk, de lehetőség is. Főleg azoknak, akik rászorulnak arra, hogy megtalálják helyüket a világban. Magyar Honvédségnél megvalósul az esélyegyenlőség, hiszen az egyenruha eltakarja a különbözőségeket, minden katonára ugyanazok a szabályok vonatkoznak, ugyanolyan joguk van az előmenetelre. A honvédség valamennyi alakulatánál esélyegyenlőségi referensek tevékenykednek, a különbségek megszüntetése jelen van a vezetés gondolkodásában is. Az egyenlőtlenség mint probléma nálunk nem jelentkezik. Ebben különbözünk a társadalom legtöbb szervezetétől. Az elmúlt 13 hónapban nem volt arra példa. hogy roma származású katonára panaszkodtak volna, vagy roma katonát ért volna valamilyen sérelem a származása miatt” - fogalmazott Hende Csaba, majd hozzátette, az esélyegyenlőségi tábor a honvédség egyik legkiemelkedőbb eseménye.

Ez alkalommal főleg a roma fiataloknak mutatják be a katonaélet szépségeit. Lehetőséget teremtve számukra, hogy a honvédségnél elhelyezkedve a haza szolgálatába álljanak. Farkas Flórián miniszteri biztos véleménye szerint egyedülálló mindaz, amit a minisztérium annak érdekében tesz, hogy a magyar társadalom egyik legbonyolultabb kérdését megoldják. Kiemelte, hogy az Orbán-kormány új roma-politikát hirdetett, mely Európában is egyedülállónak és követendőnek bizonyul.

„A minap írtuk alá Miniszterelnök Úrral azt a keretszerződést, mely szakmai alapokra épül, konkrét felelősségre és feladatleosztásra. Célunk, hogy legalább 100 ezer romát vigyünk vissza a munkaerő-piacra. A magyar cigányság nem szeretne segélyekből élni” - mondta Farkas Flórián. Az Esélyegyenlőségi Nap értekezlettel folytatódott. Ezt követően az érdeklődők katonazenekari műsort és közelharc bemutatót láthattak. A rendezvény zenés-táncos műsorral zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!