Közélet

2011.07.12. 17:18

Gyűjtést rendeztek a szeméthegy elszállítására

A Magyarországra akkreditált nagykövetek feleségei által alapított klub tagjainak egy csoportja látogatott el Esztergomba, A Mi Házunk intézménybe.

Fenyvesi Károly

Miközben Tétényi Éva polgármester kedden délelőtt a városházán találkozott a Magyarországra akkreditált nagykövetek, vezető tisztségviselők feleségei által alapított klub (DSB) tagjainak egy csoportjával, mi a hölgyek elé vágtunk. A Töltés utcai „A Mi Házunk” Marista Közösségi Házban vártuk a klubtagokat.

Azt gyorsan kiderítettük – leolvastuk az egyik faliújságról –, hogy a délelőtti események legfiatalabb részvevői, a baba, illetve az óvodás csoport apróságai a közös reggeli után Visegrádra kirándultak, ahol a legfontosabb teendő a játszótér meghódítása. A vendégekre várva Márton Gáborral, az intézmény igazgatóhelyettesével beszélgettünk a Pedagógus szoba ajtófeliratú helyiségben. Egyre gyakrabban néztünk a falon lépegető óra nagymutatójára, akár már jöhetnének is a hölgyek. Nem először érkeznek az intézménybe a klub tagjai.

– Már ötéves a kapcsolatunk, évente többször is meglátogatnak minket. A csoporton belül Yasuko Itó, a japán nagykövet felesége a kapcsolattartónk. Általában úgy ütemezik a látogatásukat, hogy itt lehessenek a nagyobb ünnepségeinken, például Mikuláskor, karácsonykor. A kezdeti protokollhangulat oldódott, most már közvetlen hangulatúak a találkozásaink, melyeken elmondjuk elképzeléseinket, a DSB meg megpróbál segíteni azzal, hogy támogatókat keres.

Természetesen Márton Gábor ezen utóbbi mondatára nem lehetett más fordulata beszélgetésünknek, mint az éppen aktuális megoldásra váró gond. Kiderült, hogy A Mi Házunk épülete közelében egy jó nagy szeméthegy jött létre. Alul mintegy ezer tonna építési törmelék, rajta nagyjából fele annyi kommunális hulladék vár a sorsára. Egy nyolclakásos épületet bonthatott le valaki a még használható építési anyagokért cserébe, illetve a törmelék elszállításáért. Kitalálták. A törmelék itt maradt. Aztán ismeretlenek elkezdték ráhordani a szemetüket. Volt aki nem aprózta, teherautóval érkezett az éj leple alatt. A DSB támogatásával és a környékbeliek közreműködésével tizennégy konténernyi szemetet már elvittek a területről. Az akció folytatásáról is szó lesz, ha megérkeznek a hölgyek.

Akik aztán be is futottak. Előtte még gyorsan szemügyre vették a sok gondot okozó szeméthalmazt. A Mi Házunk egyik emeleti termében a vendégeket Pau testvér, az igazgató és Márton Gábor tájékoztatta az intézmény mindennapjairól. Mariko Humphres, a holland misszióvezető-helyettes, Yasuko Itó, a japán nagykövet és Renee Varga Bossert, az ausztrál nagykövet felesége és a házigazdák közös nyelve az angol volt.

A Határtalan Szív Alapítvány az intézmény működtetője

A Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend tagjai és munkatársai tizenkét éve végzik szocio-karitatív tevékenységüket az esztergomi cigánytelepeken. A testvérek francia és spanyol tartományi segítséggel előbb rendházat alakítottak ki, majd kilenc évvel ezelőtt felépült A Mi Házunk. Segítők és mentorok bevonásával pedagógusok segítik mintegy kilencven, környéken lakó roma fiatal nevelését, oktatását, képességfejlesztését. Az alapítók ezen tevékenység támogatására hoztak létre egy alapítványt, így a munka tíz éve a Határtalan Szív Alapítvány támogatásával folyik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!