Közélet

2011.07.05. 19:38

Feljelentés Oroszlányban: félmilliárdot vesztett a város

Az Oroszlány elmúlt tizenkét évét átvilágító vagyongazdálkodási jelentést átadta a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségnek a jelenlegi városvezetés.

kemma.hu/oroszlany.hu

Oroszlány Önkormányzata átadta a Komárom–Esztergom Megyei Főügyészségnek azt a vagyongazdálkodási jelentést, amelyben egy független könyvvizsgáló cég, az American Appraisal világította át az oroszlányi polgármesteri hivatala és az Oroszlányi Szolgáltató Zrt elmúlt tizenkét évének vagyongazdálkodását. A város összvesztesége nagyságrendileg félmilliárd forint lehet.

A vizsgálati jelentést bemutató sajtótájékoztatón Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő elmondta: fontosnak tartja, hogy az átvilágítás teljes folyamata a nyilvánosság előtt zajlott, a cég nemzetközi standardok alapján tette meg százötven oldalas jelentését.

Takács Károly, Oroszlány polgármestere rámutatott: első számú kampányígéretét teljesítette a vagyongazdálkodás átvilágításával, amelyet a lakosság a választások óta is folyamatosan sürgetett.

Városvezetőként nemcsak a tudomására jutott adatok ügyészségi kivizsgálását kell kezdeményeznie, de meg kell tennie minden intézkedést, amellyel a jövőben az efféle gazdálkodási visszásságok kiküszöbölhetők. Ennek érdekében már megtörtént az OSZ Zrt. alapszabályának szigorítása, a személyi összeférhetetlenségek megszüntetése.

Papp Péter alpolgármester az átvilágítás politikai vonatkozásait ismertette, és bemutatott egy névvel, és egy névtelenül írt figyelmeztető levelet, amelyben a polgármestert igyekszenek eltántorítani a vizsgálat közzétételétől. Lázár Mózes, az OSZ. Zrt. vezérigazgatója beszámolt a konkrét lépésekről, amelyekkel a cég működésének jogi és erkölcsi tisztaságát megerősítették.
Az átvilágítás anyaga a város honlapján is elérhető.

Az egyes ügyekben – például a kommunikációs kábelrendszer értékesítése, a „sárga tömb” bontása, az uszoda-beruházás, a Tópart Lakópark (Lanford)-beruházás, és egyéb ingatlanértékesítések – az akkor még ellenzékben lévő mai városvezetők, Takács Károly, Papp Péter, Lázár Mózes és mások folyamatosan interpellálták a szocialista vezetők döntéseit.

Bírálták az értékesítéseket, ellenvéleményeket fogalmaztak meg több beruházással és intézkedéssel kapcsolatban, több esetben kérték a folyamat leállítását is. A szocialista többségű városvezetést azonban nem tudták eltéríteni a kifogásolt ügyletektől.

A főbb veszteségek:
- Kommunikációs kábelrendszer nem piaci áron történő értékesítése: akár 180 millió Ft-os hátrány.
- Uszoda-felújítás CHF alapú lízing konstrukcióban: 123,5 millió forint
- Landford-beruházás: 98,2 millió forint
- Sárga-tömb bontása: 26 millió forint
- Almádia és Franna Kft-vel kötött szerződések: 33millió forint
- A város hitelállománya az időszak során 300 millió forintról 2,6 milliárdra nőtt.

Az átvilágítás pozitív megállapításokat is tett:
A város eszközállománya jelentősen nőtt: 2,1 milliárd Ft-ról 10,4 milliárd Ft-ra.
Az OSZ Zrt. üzemi eredményei az átlagosnál jobban voltak, a piaci 8-12 százalék helyett 9-18 százalékosak.

A vizsgálatot végző cég munkatársai jelezték: ilyen átfogó, saját korábbi képviselőire nézve is kötelező, feltétel nélküli, kozmetikázatlan átvilágítást még egyetlen önkormányzat sem kezdeményezett, általában csak egyes ügyeket vizsgáltak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!