Közélet

2011.07.05. 19:38

Feljelentés Oroszlányban: félmilliárdot vesztett a város

Az Oroszlány elmúlt tizenkét évét átvilágító vagyongazdálkodási jelentést átadta a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségnek a jelenlegi városvezetés.

kemma.hu/oroszlany.hu

Oroszlány Önkormányzata átadta a Komárom–Esztergom Megyei Főügyészségnek azt a vagyongazdálkodási jelentést, amelyben egy független könyvvizsgáló cég, az American Appraisal világította át az oroszlányi polgármesteri hivatala és az Oroszlányi Szolgáltató Zrt elmúlt tizenkét évének vagyongazdálkodását. A város összvesztesége nagyságrendileg félmilliárd forint lehet.

A vizsgálati jelentést bemutató sajtótájékoztatón Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő elmondta: fontosnak tartja, hogy az átvilágítás teljes folyamata a nyilvánosság előtt zajlott, a cég nemzetközi standardok alapján tette meg százötven oldalas jelentését.

Takács Károly, Oroszlány polgármestere rámutatott: első számú kampányígéretét teljesítette a vagyongazdálkodás átvilágításával, amelyet a lakosság a választások óta is folyamatosan sürgetett.

Városvezetőként nemcsak a tudomására jutott adatok ügyészségi kivizsgálását kell kezdeményeznie, de meg kell tennie minden intézkedést, amellyel a jövőben az efféle gazdálkodási visszásságok kiküszöbölhetők. Ennek érdekében már megtörtént az OSZ Zrt. alapszabályának szigorítása, a személyi összeférhetetlenségek megszüntetése.

Papp Péter alpolgármester az átvilágítás politikai vonatkozásait ismertette, és bemutatott egy névvel, és egy névtelenül írt figyelmeztető levelet, amelyben a polgármestert igyekszenek eltántorítani a vizsgálat közzétételétől. Lázár Mózes, az OSZ. Zrt. vezérigazgatója beszámolt a konkrét lépésekről, amelyekkel a cég működésének jogi és erkölcsi tisztaságát megerősítették.
Az átvilágítás anyaga a város honlapján is elérhető.

Az egyes ügyekben – például a kommunikációs kábelrendszer értékesítése, a „sárga tömb” bontása, az uszoda-beruházás, a Tópart Lakópark (Lanford)-beruházás, és egyéb ingatlanértékesítések – az akkor még ellenzékben lévő mai városvezetők, Takács Károly, Papp Péter, Lázár Mózes és mások folyamatosan interpellálták a szocialista vezetők döntéseit.

Bírálták az értékesítéseket, ellenvéleményeket fogalmaztak meg több beruházással és intézkedéssel kapcsolatban, több esetben kérték a folyamat leállítását is. A szocialista többségű városvezetést azonban nem tudták eltéríteni a kifogásolt ügyletektől.

A főbb veszteségek:
- Kommunikációs kábelrendszer nem piaci áron történő értékesítése: akár 180 millió Ft-os hátrány.
- Uszoda-felújítás CHF alapú lízing konstrukcióban: 123,5 millió forint
- Landford-beruházás: 98,2 millió forint
- Sárga-tömb bontása: 26 millió forint
- Almádia és Franna Kft-vel kötött szerződések: 33millió forint
- A város hitelállománya az időszak során 300 millió forintról 2,6 milliárdra nőtt.

Az átvilágítás pozitív megállapításokat is tett:
A város eszközállománya jelentősen nőtt: 2,1 milliárd Ft-ról 10,4 milliárd Ft-ra.
Az OSZ Zrt. üzemi eredményei az átlagosnál jobban voltak, a piaci 8-12 százalék helyett 9-18 százalékosak.

A vizsgálatot végző cég munkatársai jelezték: ilyen átfogó, saját korábbi képviselőire nézve is kötelező, feltétel nélküli, kozmetikázatlan átvilágítást még egyetlen önkormányzat sem kezdeményezett, általában csak egyes ügyeket vizsgáltak ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!