Közélet

2011.07.11. 05:58

A modern világhoz kell alakítani a védelmi a rendszert

A tavalyi katasztrófahelyzetek, a borsodi árvíz, a kolontári vörösiszap vagy idén a West Balkán tragédia mutatták meg a katasztrófavédelmi rendszer megváltoztatásának pontjait. Czomba Péter, megyei katasztrófavédelmi igazgató többek közt erről is beszélt a kemma.hu-nak.

Fenyvesi Károly

– A biztonságérzet mennyire fontos az emberek életében? - kérdeztük Czomba Pétert, a katasztrófavédelem Komárom-Esztergom megyei igazgatóját.
– Mára már világossá vált, hogy a biztonság nem egyszerűen műszaki probléma, hanem komplex társadalmi kérdés. Nem egyszerűen helyi vagy egy-egy szakmát érintő, hanem globális ügy.

Ebben milyen szerep jut a katasztrófavédelemnek?
– Tudatosítani kell, hogy a katasztrófavédelem a közbiztonság szerves része. Egy biztonsági, katasztrófavédelmi szempontból stabil országban az emberek nem félnek, nem bizonytalanok, olyan hely, ahol alacsony és társadalmilag elfogadható szinten van a kockázat.

– A tervezés különböző szintjeit ez hogyan érinti?
– Magyarországon a közép- és különösen a hosszú távú fejlesztéspolitikát, az ezt meghatározó stratégiai célokat már nagyban befolyásolják a biztonsággal, ezen belül a természeti és civilizációs veszélyekkel, és mintegy ezek előszobájaként a tűz elleni védekezéssel és a műszaki mentéssel összefüggő kihívások, a problémák kezelése.

Hol tartunk az átalakítás folyamatában?
– A katasztrófavédelem rendszerének megújítási folyamata már elkezdődött, hiszen például a tavalyi borsodi árvízi helyzet, a vörösiszap katasztrófa és a West Balkán-tragédia is megmutatta, hogy mely pontokon kell nagyon gyors lépéseket tenni. Ilyen terület a jogszabályalkotás mellett például az irányítás rendszere. Csak összehangoltan működve lehet a szükséges döntéseket gyorsan meghozni. Átalakul a polgári védelem. Gyors reagálású, életszerű, jól felszerelt szervezetté kell formálni részben önkéntes, részben köteles alapon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!