Közélet

2011.05.02. 17:10

Személyiségi jogokat sértenek az esztergomi városházán?

Tétényi Éva, Esztergom kétharmados többséggel megválasztott polgármestere közleményben kér elnézést az esztergomiaktól, miután a polgármesteri hivtalaban beléptető rendszert vezettek be.

Kemma.hu

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere közleményt adott ki, amelyben jelzi, az adatvédelmi biztoshoz fordul a hivatalban alkalmazott beléptetési rendszer miatt.

„Esztergomban a Polgármesteri Hivatal helyett mától „Jegyzői Hivatal” működik. A polgármester megkérdezése és előzetes egyeztetés nélkül 2011. április 29-én a jegyző új ügyfélbelépési rendet hirdetett ki, miszerint csak a hivatal főkapuján keresztül lehet bejutni a Hivatalba, az Esztergomi Körzeti Földhivatalba, a Strigonium Zrt.-hez, valamint a Hídlap szerkesztőségébe.” - írja közleményében Tétényi Éva.

A polgármester részletezi, hogy az új rend szerint az épületbe való belépéskor be és kilépési nyilatkozatot kell kitölteni, amelyen a belépő neve mellett a személyi igazolványszámot is fel kell tüntetni. A városvezető véleménye szerint ez különleges adatkezelést igényel.

„A személyes adatok védelmére vonatkozó törvények értelmében szigorú szabályok vonatkoznak erre, amelynek biztosításáról a jegyző - a polgármester tudomása szerint - nem gondoskodott. Ez súlyosan sérti a személyes adatok védelmét, amiről Tétényi Éva még a mai nap értesíti az adatvédelmi biztost. A hivatalba napi ügyeiket intéző mozgáskorlátozottakat és a babakocsival érkezőket is hátrányosan érinti ez az intézkedés, miután számukra egy oldalkapu megnyitására van szükség, melyre várniuk kell. A feleslegesen okozott kellemetlenségekért a polgármester elnézést kér az esztergomiaktól.” - olvasható a közleményben.

A közvetlen és személyes ügyintézés érdekében a polgármester május 4-én, 16 órától rendkívüli fogadóórát tart a Széchenyi téren.

A hír kapcsán megkerestük Esztergom jegyzőjét is, aki viszont nem kíván nyilatkozni a sajtónak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!