Közélet

2011.05.02. 06:34

Már a kórház szó sincs kiírva magyarul a Felvidéken

Észak-Komáromban már a kórházról is lekerült a magyar felirat. Az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés az egyik közösségi portálon harcol a nyelvhasználatért.

Kiss Réka

Sorra tűnnek el a magyar feliratok Észak-Komáromban. A Rozália-templom körfaláról nemrég egy magyar nyelvű bibliai idézetet festettek át a felújítás részeként – a helyére ornamentika került. Most pedig a helyi kórház bejáratától tünt el a magyar felirat, a nemzetközileg ismert H betű mellett csak a szlovák „Nemocnica“ felirat hirdeti, hogy a fák mögött kórház működik.

Az egyik civil szervezet vállára vette a vitás kérdés megoldását. Az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés a legtöbb tagot tömörítő közösségi portálon adott hangot véleményének: „Viktor Dudᚠkórházigazgató passzolja a felelőséget, felettesei pedig kerülik a válaszadást. Csak akkor lesz (ismét) valamink (bármink), ha teszünk érte. Csak akkor kapunk kellő tiszteletet és figyelmet, ha kiharcoljuk magunknak. Ébresztő Komárom, ébresztő Felvidék!“

A polgári kezdeményezés tagjai aláírásgyűjtést szorgalmaznak, a kezdeményezés tagjai levélben fordulnak a komáromi kórházat működtető Forlife nonprofit szervezethez, s kérik a magyar felirat visszaállítását. A szervezetet üzemeltető AGEL SK részvénytársaság szóvivője, Andrea Beňová így nyilatkozott: „Miután a Forlife nem állami intézmény és nem is önkormányzati szerv, nem vagyunk kötelesek kétnyelvű megnevezéseket használni”. Ugyanakkor leszögezte: fontolóra veszik a kétnyelvű változat elkészítését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!