Közélet

2011.03.12. 13:53

Helyi újságíró és sajtós írta az esztergomi feketelistákat

A városházi feketelistával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Steindl Balázs, az esztergomi Fidesz frakcióvezetője, adott ki közleményt Tétényi Éva polgármester, és nyilatkozatot Takács István volt városházi sajtós, valamint Gulya István, a városi lap volt munkatársa.

kemma.hu/MTI

A helyi Fidesz-KDNP-frakció vezetője a budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: mintegy 2,5 milliárd forintnyi támogatást nem tudnak kiosztani Esztergomban a polgármester által "törvénytelenül" elindított, már folyamatban lévő csődeljárás miatt. Steindl Balázs szerint Tétényi Évát terheli a felelősség a támogatások elmaradása miatt, mivel szükségtelen volt a "város nyakába zúdítania" a csődeljárást; a város gazdálkodása nem volt olyan rossz helyzetben, mint állította.

Tétényi Éva emlékeztetett arra, hogy az előző önkormányzat vezetői "az egyik hitelt a másikkal fedezték, végül a már születendő gyermekeknek félretett Szent Miklós Alap 610 millió forintját is eltékozolták, mert a pénzt fedezetül ajánlották fel működési hitelre, és az önkormányzat már nem tudta visszafizetni".

Steindl Balázshoz csatlakozott az előző városvezetés sajtófelelőse Takács István, aki  elmondta, hogy  ő készített egy vázlatos ábrát, de nem "feketelistának" szánta, hanem az önkormányzat, a polgármester és a bizonyos képviselők ellen az interneten támadást indító ismeretlenek lehetséges névsora, egy elemzés része volt az. Kijelentette: egy példányt 2008-ban átadott Tétényi Éva jelenlegi sajtófőnökének, a városi lap akkori főszerkesztőjének.

Takács István egy nyilatkozatot is kiadott, amelynek tanúsága szerint az volt a célja a vázlattal, hogy azokat a lehetséges összefüggéseket elemezze, amelyek szerinte az önkormányzat és Meggyes Tamás elleni politikai és magánéleti lejáratókampány hátterében állnak. "Ezt az elemzést nem felkérésre végeztem, hanem azért, mert a tavasz folyamán olyan koncentrált, a közéletben addig ismeretlen, a polgármester személyes fizikai épségét veszélyeztető és a saját és családtagjaimat érő fenyegetéseket is tartalmazó támadás-sorozatot éltem át, amely arra késztetett, hogy igyekezzem megismerni és rögzíteni ennek hátterét." - áll nyilatkozatában.

Gulya István, nyilatkozata szerint azokról írt hevenyészett listát, akiket megbánthatott írásaival. Ő is a jelenlegi sajtófőnökre fogja az irat eltűnásét. A publicista állítja, írásaiban a saját meglátásait közölte, soha, senki nem kényszerített vagy sugallt mondatokat, kötelezően megírandó (lejárató) témákat. Ha ennek kapcsán valakit megsértettem, annak a következményeit magán viselte, akár bírósági eljárás során is. "Erre az ömlesztett (vagyis az adott percekben „ad hoc” születő) összesítésre felírtam olyan neveket is, akiket alapvetően jó szándékú embereknek tartok, akiket érzésem szerint megtévesztettek vagy megvezettek (akik közül többekkel beszélni is szerettem volna, de erre nem került sor). Akadtak ügyvédek is, az akkori peres eljárások ellenérdekelt feleinek képviselői, ami pusztán csak ténymegállapítás, és a közéleti hírekből értesültem róla." - írja Gulya istván nyilatkozatában.

Váczy-Hübschl István azt mondta: a dokumentumok megtalálásának körülményeiről jegyzőkönyv készült, a "vádaskodásokra" pedig nem kívánt reagálni.

A névsorral kapcsolatban Tétényi Éva így vélekedik; szomorú, hogy a sajtós saját elmondása szerint listát írt az önkormányzat lehetséges ellenségeiről. A polgármester szerint inkább úgy kellett volna a várost vezetni, hogy az önkormányzatnak ne legyenek ellenségei, és akkor nem fordult volna elő, hogy a választók kétharmada megvonja a bizalmat a korábbi polgármestertől, a fideszes Meggyes Tamástól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!