Közélet

2011.03.06. 20:05

Az utcai felvonulást interaktív mesejáték követte

A városi ünnepségek közt az egyik leglátványosabb a jelmezes felvonulással kezdődő Téltemető fesztivál, a Csokonai Művelődési Központ hagyományos rendezvénye. A szombati vidám felvonulást az idén zenés gyermek-koncert és interaktív mesejáték követte.

Hajnal Dóra

Vidám hangulatú, látványos rendezvény a Téltemető fesztivál. Az idei télkergetéshez az időjárás is ideális volt, délután háromkor a Jókai liget sarkán ragyogó napsütésben gyülekezett a város apraja nagyja, a téltemető fesztiválra várva.

Sokan szervezetten a helyi óvodákból, iskolákból érkeztek, és több civil szervezet is maskarát öltött erre a jeles alkalomra. Jelmezek sokaságát vonultatták fel a komáromiak, megteremtve az esemény vidám alaphangulatát. Volt itt például óvodásokból álló indiáncsoport, felvonult egy egész reneszánsz udvarnép, az egyéni jelmezesek közt kerékpáros bohócot, fókát, sárkányt, virágot, szörnyet és számos megkacagtató egyéni maskarát is láttunk. Sőt, olyan is akadt, aki csak jelzésképpen csinosította ki magát például madártollal, velencei álarccal, színes parókával, vagy éppen egy bolondos csörgős sapkával.

A felvonulás kezdetét hangos reneszánsz muzsikaszó jelezte, a Jókai ligetből a Beöthy Zsolt utca felé tartó menetet a művelődési központ igazgatója, ifjabb Tonomár István vezette, természetesen a megújulást jelképező reneszánsz jelmezben. Őt, a Koppánymonostori Kulturális Egylet tagjai követték stílusosan, hiszen Kőrösi Flórián, az egylet vezetője Koppány vezér alakjában és bájos udvarhölgyek társaságában menetelt. A felvonulók zsivaja felkeltette a várost téli álmából, éppen ideje volt az ébredésnek! A tél unalmát végre megtörte a bohókás, díszes menet látványa. Jó alkalom kínálkozott arra is, hogy a séta közben régen látott ismerősökkel találkozzanak a komáromiak, és néhány kurta szó erejéig beszélgessenek egymással.

A felvonulók a Beöthy Zsolt utcából a főútra, a Mártírok útjára kanyarodtak, a sor végét szinte látni sem lehetett. Sokakat a kíváncsiság terelt az utcára, így a menetnek közönsége is akadt, bámészkodók figyelték a felvonulókat a járdákon és az emeletes házak erkélyeiről is.

A körforgalomhoz érve a Csokonai Művelődési Központba vették az irányt. Óvatosan szedték a lábukat a tinédzserekből álló Délibáb-Színház tagjai, akik egy hatalmas sárga textilből rögtönzött kínai sárkányként, kissé lemaradva zárták a menetet. Vidámságból a sárga lepel mögött nem volt hiány!

A művelődési ház udvarára a Komáromi Városi Tűzoltóság is kivonult, persze nem egy káreset miatt érkeztek, hanem, hogy a felvonulók biztonságát védve, figyelemmel kísérjék az udvaron díszelgő rongyanyóka elégését. A jelmezes tömeg apraja hatalmas kört alakított az udvaron, és végre meggyulladt a kiszebáb is. A hosszú, hideg telet elkergették a komáromiak!

Ezután Gábor Klára és az Újhold táncegyüttes tagjai körtáncba invitálták a kicsiket, a mulatság leglátványosabb pillanatai voltak ezek. Gábor Klárától az Újhold táncegyüttes vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy ez a fesztivál immár egy évtizedes múltra tekint vissza, és most éli virágkorát, ezt a résztvevők száma is igazolja, hiszen a Csokonai Művelődési Központ udvara zsúfolásig telt, több mint ötszázan érkeztek a jelmezes télkergetésre.

Népmesébe is bevonták az érdeklődő gyerekeket

Az események a ház falai közt gyermek-koncerttel folytatódtak. Fellépett a Zabszalma együttes, majd a sárga sárkányból előbújt délibábosok a Szomorú királykisasszony című népmesébe csalogatták a kicsiket. Mikolasek Zsófia gyermekkönyvtáros ezúttal udvari bolond gúnyában terelgette az aprótalpú mesehősöket, így vezetve végig a szereplőket a jól ismert magyar népmese fonalán. A rendezvény végén a komáromi Zsebsün zenekar húzta a talpalávalót a gyerekek nagy-nagy örömére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!