Közélet

2010.10.01. 06:57

Van lehetőség a jó folytatására

Lévai Péter, Dunaalmás polgármestere a strandkút fúrásától az árvízvédelemig beszélt az eredményekről. (x)

KEMMA

Az elmúlt 4 évről
Dunaalmás lakói mögött is küzdelmes időszak van, de szerencsére nem eredménytelen évek. Tény, hogy 2006-ban még nem tudtuk: az elmúlt húsz esztendő legnehezebb választási időszakát fogjuk átélni. De átéltük, s van lehetőség a nehézségek ellenére is a jó folytatására. Elég csak az új strandkút fúrására, a Kis és Újtelep utcák, valamint a Tatai úti járdák aszfaltozására, az óvoda és iskola számára vásárolt új eszközökre utalni.

Örömteli az is, hogy 2010. nyarán több magyarországi és felvidéki településsel együtt pénzt nyertünk a Duna-part szebbé tételére. A mi szakaszunkra 4,2 millió forint jut, amit a következő tavaszig tudunk majd felhasználni. Ez már a jövő, de a múlthoz még hozzátartozik, hogy elkészültek az új fürdő-tavak, a művelődési ház bővítésének, a Tatai úti buszöblök megépítésének a tervdokumentációi is, melyek csak a szakhatóságok jóváhagyására várnak, viszont az új benzinkút építése  már elkezdődött.

A közelmúltban létrehoztuk a Dunaalmási Falugazda Kft.-t is, mely főleg az ivóvíz- és szennyvízcsatorna rendszer üzemeltetését végzi sokkal hatékonyabban, mint elődeik. Bizonyítja ezt a napokban végrehajtott Ugróhegyi utcai ivóvízvezeték teljes cseréje is.

Intézményeinket is fejlesztettük; megtörtént a vízrendszer- és a fűtéskorszerűsítés, a vizesblokkok burkolatcseréje az iskolában. Az apukák által épített óvodaudvari árnyékolókhoz több mint 100 ezer forinttal járult hozzá az önkormányzat, mint ahogy az itt élők és az itt működő vállalkozók terheinek enyhítése érdekében jelentős adócsökkentést is végrehajtottunk. Végül, de nem utolsó sorban szólni kell az Által-ér rehabilitációs munkálatairól, ami jelentősen javítja majd a község árvízvédelmi rendszerét.

A következő 4 évről
Természetesen bőven maradt feladat a 2010-2014 közötti időszakra is. Például tornaterem építése az iskolában, a Duna-part fejlesztésének folytatása, újabb forgalomcsillapítások a 10. számú főúton, de mindenek előtt a még több pályázaton való részvétel, hiszen polcainkon ott vannak a kész tervek. Igaz, mindegyik megvalósításához szükség van önrészre is, de az további stabil gazdálkodással és az adótermelő beruházások megindulásának segítésével előteremthető. Főleg azért, mert folytatni kell a községi utak felújítását, a művelődési ház bővítéssel egybekötött korszerűsítését és a gyermekintézmények folyamatos fejlesztését egy önálló bölcsődei csoport kialakításával is, hiszen a jövő fontosabb mint a múlt.

Lévai Péter
Dunaalmás polgármestere
1998-2010

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!