Közélet

2010.10.01. 07:03

Pallagi Tibor polgármester: Együtt újra sikerülni fog!

Független polgármester-jelöltként, ellenfél nélkül, a következő évekre már kész tervekkel, elképzelésekkel várja Pallagi Tibor polgármester a vasárnapi választást. (x)

KEMMA

Pallagi Tibor polgármester úgy emlékszik a négy évvel ezelőtti cikluskezdésre, hogy a képviselő-testület nagy lendülettel, óriási tenni akarással, de átgondoltan látott munkához. Azonnal elkezdték a kintlévőségek begyűjtését, fokozottan figyeltek az elnyerhető támogatásokra.

–  A sikeres pályázatok időszaka volt az elmúlt négy esztendő. Fő feladatunknak tekintettük közintézményeink felújítását, egy szebb, kulturáltabb, élhetőbb lakóhely  kialakítását. A négy év alatt 434 millió forintot hoztunk haza sikeres pályázatokkal.

– A siker hogyan alakította át a faluképet?
– A hosszú listáról említeném, hogy megújult a közösségi ház, az óvoda, a polgármesteri hivatal és környezete, megszépült, bővült az általános iskola, szép útjelző, információs táblákat helyeztünk el több helyen. Kaptunk támogatást az önkéntes tűzoltók eszközeinek fejlesztésére, a Nagytabán utca felújítására, iskolai taneszközök vásárlására és a falunap rendezési költségeire is. Az önkormányzat segíteni tudta a sportegyesület épületének felújítását, a Szent Donát Borbarát Egyesületet a közösségi tér kiépítéséhez, a polgárőröket eszközök vásárlásában. A sikeres pályázatok két új fejezeteként, támogatással támfalat tudunk építeni az Alkotóház alatt, illetve felújítjuk az orvosi rendelő épületét, korszerűsítjük az ellátás tárgyi feltételeit.

– Több rendezvényéről is ismert lett Bajna az elmúlt években.
– A Magyar Viselet Napja már valóban országos hírű, de a rallye élményautózásra, a kastélyban rendezett operett gálára, a főzőversenyre, a kórustalálkozóra, a falunapra is sokan érkeznek a környékből és távolabbról is. A falut széles közönség ismerhette meg az MTV, illetve a Duna Tv egy-egy adásából.

– Csendesebb munka is zajlott a településen az elmúlt években.
– Elkezdődött a felnőttoktatás a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium bajnai kihelyezett tagozatán, kistérségi szervezésben mozgókönyvtári hálózat működik, néptáncot oktat az általános iskolában a kiváló szakember, ifj. Tímár Mihály. Bővült a közvilágítás, külterületi utakat köveztünk le, a temetőben veszélyes fákat gallyaztunk, lépcsőt alakítottunk ki. A bajnaiak tudnák folytatni ezt a felsorolást.

– Hogyan tovább?
– Akad azért bőven még teendő. Elsősorban folytatjuk az elkezdett munkát. Ennek keretében például felújítjuk  az orvosi rendelőt, a gyógyszertárat, portalanítjuk a temető belső útját, a gázfűtést olcsóbban üzemeltethető pellett-kazánokkal váltjuk ki a közintézményekben, kül- és belterületi utakat kövezünk, karbantartunk, újabb járdákat, árkokat, átereszeket építünk, fásítunk, virágosítunk, referencia iskolaként szeretnénk működtetni az általános iskolánkat, több bajnait vonunk be az egészségügyi szűrővizsgálatokba.

– És gondolom, továbbra is figyelik a pályázati lehetőségeket.
– Támogatás elnyerésével szeretnénk például aszfaltozni a temető utcában, pelletet gyártó üzemet építeni, szigetelni vagy átalakítani lapos tetőket, EU-szabványnak megfelelő játszóteret kialakítani, helyi és országos jelentőségű eseményeket rendezni. Sándor gróf, az Ördöglovas életútjának bemutatásával meg tudnánk sokszorozni a Bajnára látogatók számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!