Közélet

2010.08.27. 17:29

Újabb intézmény lesz akadálymentes

Rövidesen teljesen akadálymentes lesz a kömlődi Hegyháti Alajos Tagintézménye általános- és speciális szakiskolája. Az intézmény nemcsak a mozgássérülteknek, hanem a siket- és nagyothallóknak valamint a vakok és gyengénlátóknak is akadálymentessé válik.

P. J.

Befejezés előtt áll a 30 millió forint pályázati és csaknem 10 millió Ft önkormányzati forrásból a Hegyháti Alajos Tagintézménye általános- és speciális szakiskolájának akadálymentesítése Kömlődön.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával  az 1973-ban épült kétszintes iskola komplex akadálymentesítése – 1535 m2-en – valósul meg. A beruházás közvetlenül 2 hallás-, 14 mozgásában akadályozott diák tanulási feltételeit javítja. Összességében 106 fogyatékkal élő tanulót érint, valamint 18 akadálymentes munkahely létrehozását teszi lehetővé.

A fejlesztés során a fellazult, csúszásveszélyes burkolatokat rendbe teszik, a bejárati és tantermi ajtókat kicserélik, a vizes blokkokat korszerűsítik, mindkét szinten akadálymentes illemhelyeket alakítanak ki. A mozgássérültek és a kerekes székesek épületbe történő bejutását, és ott a közlekedésüket külső lift könnyíti majd, míg a tornateremnél emelőlapot építenek be. Mobil indukciós hurok-, vész- és funkciójelző táblák segítik majd a siketek, vakok, illetve gyengén látók és -hallók tájékozódását. Az udvaron akadálymentes parkolót alakítanak ki. Az épület bejáratánál rámpa, illetve több helyen vezetősáv épül, ezzel könnyítve az intézmény megközelíthetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!