Közélet

2010.08.14. 10:34

Római kori szarkofágot emeltek ki a patakból

Címkék#Szomód

Az időszámításunk utáni III-IV. századból való az a szarkofág, amit péntek délelőtt emeltek ki a község központján átfolyó patak medréből, s rögtön ki is állították ideiglenes helyén a takarékszövetkezet mellett.

P. P.

A régi-új leletre a hivatalosan csak szeptemberben megalakuló Szomódi Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület tagjai leltek rá adatgyűjtő körútjuk során Csiszár Istvánnak köszönhetően, aki felidézte gyerekkori emlékei közül azt, hogy a katolikus plébánia mögötti patakmederben van egy kőkoporsó, amit hajdanán az állatok itatására használtak.

Petényi Sándor régésztől tegnap megtudtuk, hogy az I. és a II. században még hamvasztották halottaikat a Szomód területén lévő telepen élő rómaiak is, s csak később helyezték őket örök nyugalomra ilyen szarkofágokban. Ezen jól látható a „kertelés”, amiről az évszázadok során lekopott az elhunyt felfestett neve, amit ha véstek volna, az máig megmarad.

A két nagyobb és egy kisebb darabra tört szarkofágot Sós István ingyen emelte ki erőgépével három méter mélyről Schruff Gyula falugondnok irányításával, Papp Tibor, Gleichauf Endre, Schamperger Pál, Nemes János, Danyi Attila, Galambos Zoltán és Kovács Sándor aktív közreműködésével, de gumicsizmában ott láttuk a patakban Cellár József polgármestert is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!