Közélet

2010.08.13. 11:05

Orbánék miatt szedik a sátorfájukat a magyarok

Évről évre egyre több magyarországi vállalkozó alapít céget Szlovákiában, de már többen jelezték odaát: befejeznék.

S. E. - R. B.

A szlovákiai cégalapítás oka egyszerű: úgy érzik, hogy odahaza olyan adó- és egyéb terhekkel sújtják őket, amelyek ellehetetlenítik munkájukat.

A határ túloldalán egyszerűbb és érthetőbb is az adórendszer, ráadásul az adókulcs is egységesen 19 százalék.
– Egyrészt azért éri meg jobban a magyar vállalkozóknak Szlovákiában ténykedniük, mert akinek van egy kis pénze, az inkább a stabil euróba szeretné forgatni – tudtuk meg Pfeiferlik Erzsébet könyvelőtől.

– A forint az elmúlt időszakban nagyon ingadozott. Fontos az is, hogy Szlovákiában egyszerűbb és áttekinthetőbb az adózási rendszer. Egykulcsos adó van, amely 19 százalék. Ráadásul csak egyszer kell adózni, tehát például a nyereség után már nem, míg Magyarországon igen.

A szakember hozzátette, hogy a következÕ hónapokban, a magyar kormányváltásnak köszönhetően, egyre több vállalkozó jelezte, hogy befejezi szlovákiai tevékenységét.
Várhatóan Szlovákiában is módosulnak majd az adótörvények, bár konkrét információkkal erről a könyvelÕk még nem rendelkeznek. Több terv is létezik, szeretnék még tovább egyszerűsíteni az adórendszert. Az igazságosabb jövedelemadózás is terítékre kerülhet.

Munkát adok a szlovákiai embereknek, őket más nem érdekli

– Nekem az lebegett néhány éve a szemem előtt, hogy egy gyorsan fejlődő gazdaság körülményei közepette, egykulcsos adónál, sima közlekedésnél miért ne lehetne a műhelyem odaát – mondja Podoliczki János esztergomi asztalosmester. – Azt láttam, hogy szívesen fogadnak a párkányi régióban, semmi bajuk azzal, ha én magyar állampolgár vagyok. Ott dolgozom, onnan vásárolok, onnan illetve ott adózom. Pedig néhány éve ez még ritkaságszámba ment, aztán sokan követtek. Ma is hozzánk képest igen biztos lábakon állnak, annak ellenére, hogy az autóipar azért megingott. És abból ezen a szinten soha nem csináltak ügyet, hogy magyarság, szlovákság. A kisebbségi ostoba politika innen, a gazdasági kapcsolatokból ki van tiltva. Ma sem rossz, hogy itt a bolt, a műhely, reggel át a hídon, munkát adok szlovákiai embereknek, őket más nem érdekli. Ja, meg ott adózom: egyszerűbben. Ha nálunk is bevezetik az egykulcsost, majd elgondolkodom, mi a célszerűbb.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!