Közélet

2010.08.20. 08:49

Már megkezdődtek az ünnepségek megyénkben

A Hősi Emlékmű 1990-es felavatása óta vált hagyománnyá, hogy Környe településrésze minden évben augusztus 19-én tiszteleg az államalapító Szent István király emléke előtt, így idén már huszadik alkalommal ünnepelt együtt a közösség. A csütörtöki eseményt színesítette az Erdei Iskola fennállásának 15. évfordulója is, a jubileum alkalmából többen részesültek elismerésben.

Kemma.hu

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tizenöt éves a környebányai Erdei Iskola
[/caption]Pontosan húsz évvel ezelőtt avatták fel a majdnem száz esztendős Környebányán a Hősi Emlékművet, s az 1990-es esztendőhöz köthető az is, hogy minden évben augusztus 19-én tisztelegnek a településrész lakói, valamint a környeiek az államalapítás, Szent István király, s mindazok emléke előtt, akik életüket vesztették a második világháborúban és 1956-ban.


 
A Hősi Emlékműnél csütörtökön Badov Szilvia köszöntötte a megjelenteket, majd versekkel, citera- és énekszóval színesített műsorral folytatódott a megemlékezés.

Ünnepi beszédében Beke László, Környe polgármestere párhuzamot vont Környebánya mindenkori lakosai és szent királyunk között. „István király államot alapított és ezáltal hazát adott népének, melynek minden időben sikerült fennmaradnia. Környebánya lakói államalapító királyunk példáját követve otthonokat teremtettek, melyek egy nagyon nehéz évszázad után is családoknak nyújtanak biztonságot.” – fogalmazott a polgármester, aki felidézte a településrész életre hívásának körülményeit, majd azt az időszakot, amikor két évtized után megszűnt a bányaművelés, az ott élők mégis maradtak. „Környebányán megértették Szent István üzenetét, mivel nem csak létrehozták otthonaikat, hanem azokat a nehéz körülmények között is megtartották, megtöltötték élettel.” – zárta beszédét Beke László, azt kívánva, hogy a helyiek ugyanolyan energiával, és szeretettel viseljék gondját legszűkebb hazájuknak, mint elődeik tették.

Az ünnepi gondolatok után a Hősi Emlékműnél az önkormányzat nevében a polgármester, Orlovits Tímea jegyző, valamint Svétecz László képviselő, s az emlékező állampolgárok helyezték el a kegyelet virágait.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Hősi Emlékműnél ünnepeltek a környebányaiak
[/caption]

Ezt követően a résztvevők az Erdei Iskolába vonultak, ahol folytatódott az ünneplés, hiszen az intézmény és csodálatos környezete másfél évtizede nyújt felejthetetlen élményt az odaérkező gyerekeknek.

Az Erdei Iskola létrehozásához, működtetéséhez biztosított kiemelkedő támogatásért, segítségnyújtásáért 17 személy részesült „15 éves a Környebányai Erdei Iskola Emléklap”, elismerésben, míg a közösség érdekében évtizedek óta végzett munkájukért 19-en vehettek át emléklapot. A jubileum alkalmából Beke László polgármester Környe bronzérmével ismerte el Szőlősiné Nagy Zsuzsanna munkáját, aki az Erdei Iskola létrejötte óta, azaz, másfél évtizede áll mindenki megelégedésére az intézmény élén.

Svétecz László 1994-től szolgálja önkormányzati képviselőként a közösséget, az ő tevékenységét is Környe bronzérmével köszönte meg a polgármester. A képviselő munkájának egyik meghatározó része a külterületeken élő lakosság segítése, életkörülményeinek javítása. Vitathatatlan érdemei vannak az Erdei Iskola létrehozásában, annak színvonalas fejlesztésében. Lakóhelyén, Környebányán összefogja a közösséget, az ő vezetésével tartják rendben a közterületeket, újítják fel a játszóteret, a parkokat, az utakat, a szociális bizottság tagjaként pedig a hátrányos helyzetűek támogatását tűzte ki célul.

Más települések ünnepi menetrendjét ITT tekinthetik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!