Közélet

2010.08.09. 16:24

Fertő-tavi kiránduláson építették az összetartozást

Címkék#oroszlány

Fertő-tavi hajózással egybekötött burgenlandi utazáson vett részt az Oroszlányi Rákóczi Szövetség tagsága, támogatói és baráti köre. Úticéljuk Rust volt, amely 1700 lakójával Ausztria legkisebb városa, saját városjoggal. 1681-ben 60 ezer aranydukátot és 500 akó „Ruster Ausbruch” bort fizettek Leopold császárnak, aki erre megadta a rustiaknak a szabad királyi város címet és jogot.

N. L.

A történelmi városmag a XVI-XIX. századi festői polgárházakkal egyike az ország legszebb történelmi belvárosának. A Hágai Konvenció védelme alatt áll, többször választották Burgenland legszebb városának. 1975-től műemlékvédelmi modellváros, 2001-től az UNESCO Világörökség része. A városka jellegzetes képét a Halász templom (Fischerkirche) és a polgárházak tetején lévő számos gólyafészek adja.

A csoport a rusti szőlőhegyen áthaladva megtekintette a Fertő-tó partján fekvő Mörbisch (Fertőmeggyes) csodálatos víziszínpadát is. Az ilyen kirándulások, a történelmi látványosságok bebarangolásán kívül nagyon fontos összetartó erőt adnak szervezetünk számára – fogalmazta meg útjuk lényegét V. Nagy Csaba elnök, a program szervezője.

N. L. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!