Közélet

2010.08.26. 18:45

Drága volt Tatabányának az utolsó ülés

Címkék#Tatabánya

A tatabányai képviselő-testület utolsó tervezett ülésén köszönetet mondott a városháza apparátusának, meghozott egy tucat döntést, és meghiúsította, hogy a városi fűtőerőmű elinduljon egy 178 milliós pályázaton.

Nagy László

 A tatabányai képviselő-testület utolsó tervezett ülésének elején a képviselők egy perces néma felállással adóztak a kedden elhunyt Sántik Lajos képviselő emlékének. Majd a szocialista frakció tagjai egy-egy szál vörös szegfűt helyeztek el frakciótársuk helyén, ahol az asztalon az elhunyt képviselő arcképe mellett egy szál gyertya égett.

Ezt követően, még a napirend elfogadása előtt a város, pontosabban az önkormányzat 51 százalékos tulajdonában lévő fűtőerőmű pár perc alatt elbukta egy 178 millió forintos pályázaton az indulás lehetőségét.

– Az erőműnek 15 óráig lehetett volna benyújtania egy pályázatot a régi gőzturbinás egységeivel előállított áram támogatására – magyarázta érdeklődésünkre a helyzetet Bereznai Csaba (Fidesz).

A gazdasági bizottság már korábban támogatásáról biztosította a tervet, a pénzügyi bizottság viszont nem tudott állást foglalni, ezért felkérte elnökét, Fekete Miklóst (MSZP), hogy vigye a kérdést a közgyűlés elé, és ha ott megerősítik, akkor a bizottság szerint is mehet a pályázat. Fekete Miklós azonban az ülés elején visszavonta sürgősségi javaslatát.

Kérdésünkre a pénzügyi bizottság elnöke elmondta, azért tett így, mert a képviselők nem kapták meg írásban a javaslatát, melyben azt kérte, hogy a mellékelt szakmai érvek alapján döntsenek, márpedig egy ilyen nagyságrendű döntésben minden képviselőnek részt kell vennie.

A testület most sem tudta rendezni a Tatabányai Közösségi Televízió Kft. vezetését és pénzügyi helyzetét. Az előterjesztő azt javasolta, nevezzenek ki önkormányzati biztost a Kft. élére, melynek számláján jelenleg 7 millió forintos APEH-inkasszó van.

A javaslat szerint a televíziónak az év végéig kettős ügyvezetése lett volna, az önkormányzat által kinevezett vezetőnek pedig az lett volna a dolga, hogy végezze el a társaság pénzügyi átvilágítását, majd tegyen javaslatot. A közgyűlésben nem volt meg a minősített többség az ügyvezetők elfogadásához. A testület viszont támogatta azt a javaslatot, hogy a Kft. könyvelését a jövőben tagi mellékszolgáltatásként a város önkormányzata végezze.

A képviselők elfogadták a Polgármesteri Hivatal 2010. első félévi beszámolóját, s köszönetet mondtak a hivatal apparátusának az elmúlt négy évben végzett munkájukért. Az előterjesztő, Dr. Bene Magdolna megköszönte a döntéshozóknak e gesztust.
„Ritkaság, hogy egy testület köszönetet nyilvánít” – fogalmazott a főjegyzőasszony.
Eldőlt: egy év múlva ilyenkorra megvalósul a Fő téren álló Életfa szoborkompozíció eredeti terve. A testület ugyanis megbízza Péterfy László szobrászművészt, hogy készítse el a 64 vármegye címerét, illetve az országcímert két angyallal. A kivitelezés határideje 2011. augusztus 20.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!