Közélet

2010.08.24. 12:49

Csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű

Csődvédelmet kért maga ellen a Vértesi Erőmű Zrt. a keddi rendkívüli közgyűlése. Ez kilencven napos fizetési haladékot jelent a Vértnek. A társaság közleménye szerint a likviditási problémákat a System Consulting Zrt.-vel 2008-ban létrejött villamos energia szállítási szerződések okozták.

Kemma.hu

Csődvédelmet kért maga ellen a Vértesi Erőmű Zrt - döntött a társaság rendkívüli közgyűlése. Az eljárás azonnali 90 napos fizetési haladékot jelent a társaságnak.

A Vért közleménye szerint a három hónapos időszak alatt a vállalat az előírt határidők betartásával elkészíti a fizetőképesség helyreállítását célzó programot. Eegyezségi javaslatot készítenek elő a hitelezőknek és a munkavállalóknak. Ugyanezen időszak alatt egyeztető tárgyalások folytatásával elő kívánja segíteni a térség távhőellátásának hosszútávú megoldását.

A Vért közleményéből az is kiderül, hogy a pénzügyi krízist elsősorban a System Consultinggal kötött villamos energia szállítási szerződések okozták. A megrendeléseket 2008-ban kezdeményező System Consulting Zrt. továbbra sem ismeri el felelősségét. Ám a Vértesi Erőmű ZRt., egy július végi bírósági határozat alapján, 2010 augusztus 30-ig, több mint 6 millió euró kifizetését lenne köteles teljesíteni a System Consulting ügylet miatt számos villamos energia kereskedővel megkötött villamos energia szállítási szerződések egyikének kiegyenlítésére.

Csődvédelem

A csődvédelem intézménye azt a célt szolgálja, hogy egy lejárt adósságaiért helytállni nem képes vállalkozást a hitelezők ne számolhassanak fel azonnal. A fizetésképtelen vállalkozás tulajdonosai a csődeljárás keretében (csődöt mondva) az állam felügyelete mellett megpróbálhatják a vállalkozást megmenteni. Ehhez általában közérdek fűződik, mivel sok vállalkozás a pillanatnyi fizetésképtelenség ellenére újra értéktermelővé válhat, amivel egyben munkavállalóinak és üzletfeleinek is sok kellemetlenséget takaríthat meg. A magyar jogban a csődvédelmet a csődeljárás garantálja. A sikertelen csődeljárás után a hitelezők a vállalkozást felszámolhatják. (Forrás: Wikipedia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!