Közélet

2010.08.20. 17:08

A világörökség részévé tennék a magyar királyok várának együttesét

Az Alkotmánybíróság Esztergomba költöztetéséről, a város megyei városi rangjáról is szó esett pénteken a város képviselő-testületi ülésén.

Kemma.hu

Bár már korábban is felmerült, most, több évtizedes hallgatás után újra téma: költözzön törvényben megnevezett székhelyére valóságban is az Alkotmánybíróság.

Pénteki ülésén ezt tárgyalta a város képviselő-testülete, s ellenvetés nélkül el is fogadta az előterjesztést. Érveik alapján az Alkotmánybíróság függetlenségét erősítené a területi függetlenség elve, mert így a szervezet elkülönülne az egyéb hatalmi ágak székhelyétől, és ez az intézkedés az ország Budapest-központúságát is oldaná.

Ehhez a korábban már valamilyen szinten felvetett megyei városi rangot is kérik - más kérdés, hogy egyáltalán ez a megkülönböztetés fennmarad-e a jövőben. A harmadik felvetés: pályázza meg az Unesco-világörökség rangot a magyar királyok várának együttese. Ezt is felvetették korábban hozzáértők; akkor a téma egy idő után lekerült mindenféle fórum napirendjéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!