Közélet

2010.06.29. 07:02

Klímajegyekkel a tisztább környezetért

A szelektív hulladékgyűjtés nehézségeiről és klímajegyekről is szó volt hétfőn azon a konferencián, amelyet a tatabányai önkéntes alapon működő széndioxid-semlegesítő rendszerről tartottak.

Mudri A.

Önkéntes alapon működő széndioxid-semlegesítő rendszer kiépítéséről tartottak konferenciát hétfőn a tatabányai városházán. A programra pályázati úton nyertek támogatást, a rendszert legalább öt évig fenn kell tartani.
Oláh András, a város klímareferense kifejtette, bármelyik cég, civil szervezet vagy magánszemély csatlakozhat a rendszerhez.

A noco2.hu oldalon ki lehet számítani egy-egy háztartás széndioxid-kibocsátását, és ötleteket lehet kapni annak csökkentésére.

A csatlakozók választhatnak többek között különböző facsemeték- és virágok ültetése, parkfenntartás, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés közül. A beruházásokért, akciókért úgynevezett klímajegyeket ad a város, a klímajegy tulajdonosokat a nyár folyamán a honlapon is feltüntetik.

A konferencián a cégek részéről felmerült, hogy pénzzel támogassák a rendszert, mert nincs megfelelő emberi erőforrásuk például a faültetésre. Oláh András elmondta, erre is van lehetőség. Ilyenkor a cég a pénzt befizeti a klímaalapba, és jelzi a hivatalnak, hogy ezt mire szeretné fordítani. A kivitelezést a város vállalja, de a klímajegyet ugyanúgy kiadja.

Néhány óvoda jelezte, hogy szeretnék szelektíven gyűjteni a hulladékot, hiszen ha a kisgyerekek a jó példát látják, akkor később maguk is aszerint cselekszenek. De hiába gyűjtik külön a papírt, flakonokat, üveget, ha a szelektív elszállítás nem biztosított. Felmerült, hogy az óvodák dolgozói maguk vihetnék el a szemetet a legközelebbi szelektív szigetre, de ez komoly szervezést és plusz munkát igényel. Oláh András viszont azt is elmondta, hogy felmérik, mely intézmények igénylik a szelektív gyűjtést, és ez alapján a város is megpróbál segíteni.
A konferencia résztvevői végül megegyeztek abban, hogy közös ötletekkel valódi tartalmat tudnak adni a rendszernek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!