Közélet

2010.06.06. 12:00

Kétezer kilométer a történelmi Magyarországon

Huszonnégy nyergesújfalui diák látogathatott el a történelmi Magyarország területeire. A négynapos, kétezer kilométeres túrát a Határtalanul elnevezésű pályázaton nyerték a Szalézi-Irinyi iskola tanulói.

Fenyvesi Károly

A Szalézi-Irinyi Középiskola 10. B osztályának huszonnégy diákja az Apáczai Közalapítvány anyagi támogatásának köszönhetően a történelmi Magyarország délvidékére kirándulhatott. A négynapos, mintegy kétezer kilométeres kaland előzménye az volt, hogy a csapat sikeresen szerepelt az alapítvány Határtalanul elnevezésű pályázatán.

A diákok hazaérkezésük után elmondták, rádöbbentek arra, hogy a tankönyvekből megtanult tények mögött emberi életek sokasága, érzelmek kavargása van. Sokat beszélgettek az ott élő szórvány magyarokkal, rácsodálkoztak elődeink hősies küzdelmére emlékeztető várakra Péterváradon, Nándorfehérváron, Zimonyban, Galambócon és Szendrőn.

Megható pillanatok voltak azok, amikor a fiatalok a nagybecskereki gimnáziumban tanuló diákokkal találkoztak. A házigazdák ízes tájszólással meséltek mindennapjaikról, az esemény könnycseppeket csalt idős tanáruk szemébe. A muzslai Emmaus kollégiumban is megható vendégszeretettel várták a nyergesi középiskola diákjait. A beszélgetések során sok olyan dolgot megtudtak egymásról, amely közelebb hozta őket egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!