Közélet

2010.05.24. 18:34

Táncházzal és májfadöntéssel ünnepeltek

Együtt ünnepelték a Tánc Világnapját és Pünkösdöt Környe néptáncos óvodásai, a művészeti tagozatos diákok, s a Szivárvány Táncegyüttes tagjai péntek este a Művelődési Házban. A művészeti iskolás csoportok számára a program egyben színpadi vizsga is volt, eredményeiket a gyermekek év végi bizonyítványa tükrözi majd. A községben a „pünkösdölő”, vasárnap májfadöntéssel folytatódott.

Kemma.hu

A Tánc Világnapját először 1996-ban ünnepelte a környei Szivárvány Táncegyüttes, azóta is minden évben színes műsorokkal, tánctalálkozókkal, versenyekkel, táncházakkal készülnek a jeles napra. A program fő szervezője, László Márta idén a világnapi eseményt Pünkösd ünnepéhez kapcsolta, hiszen a néptánc mellett a hagyományok felélesztését, s „életben tartását” is rendkívül fontosnak tartja.


 
A műsort a fellépő lányok Pünkösdölője nyitotta, majd a három óvodás és az első osztályos csoport felhőtlen játéka következett, akik az addig kint várakozó Kurdi Gábor dudást is becsalogatták a színpadra, hogy együtt énekeljenek, táncoljanak a dudanótákra.

Az alsós csoport sárközi játékfűzése és gyermeklakodalmasa után a néptánc tagozat felsőseinek „Mustározás Rábaközben” című koreográfiája következett, amely mellett agyagosi verbunkot, dúst, rábaközi lassú és friss csárdást és rábaközi polgári táncokat is láthatott a közönség. László Márta örömére a régi tanítványok is visszajárnak hétvégenként táncolni az együttesbe, ők ezúttal mezőségi táncokkal teremtettek fergeteges hangulatot.

Pénteken a Tánc és Pünkösd ünneplése mellett a művészeti iskolás csoportok arról is tanúbizonyságot tettek, mennyit fejlődtek, mit tanultak az év folyamán. A színpadi vizsga eredményeit a gyermekek év végi bizonyítványa tükrözi majd.

A gála végén a legjobb és a legaktívabb táncosok jutalmazására, s a Tánc Világnapja alkalmából rendezett háziverseny eredményhirdetésére került sor.

Jutalmat vehetett át: Nagy Lilla, Németh Ákos, Sternhardt Annamária, Laczó Hanna, Krupánszky Eszter, Sternhardt László.

A háziverseny győztesei: Szabó Karina, Barta Nóra, Pribéli Levente és Bakos Martin.
A műsort László Márta és Keltai Gábor szerkesztette, a zenekari kíséretet a tatai Kincső zenekar biztosította Bottyán Ildikó vezetésével.

A községben a „pünkösdölő”, vasárnap folytatódott, amikor a helyi német kisebbségi önkormányzat szervezésében a közösségi és tájháznál, valamint a községháza udvarán májfadöntő ünnepségre várták a vendégeket. A program során a német nemzetiségi gyermekcsoport, a Szivárvány Táncegyüttes és a német dalkör gondoskodott az ünnepi, vidám hangulatról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!