Közélet

2010.05.30. 12:49

Rohamtempóban határozott a megye

Rendhagyó módon, szombaton reggel tartotta közgyűlését a megyei önkormányzat dr. Völner Pál elnökletével. A roham tempóban zajló tanácskozáson tizenkét napirendi pontot vitattak meg.

P. J.

A megyei területfejlesztési tanács beszámolójából kitetszett, hogy a tanácsok szerepköre az elmúlt időszakban nem változott, feladatai közé tartozott a többi között a területi tervezés, közvetítés, a megyei fejlesztési terv figyelemmel kísérése – források nélkül. A szervezet tavaly 78 megvalósult fejlesztést ellenőrzött, 13-at a Magyar Államkincstárral közösen. A fejlesztések pénzügyi támogatását a testület csak saját költségvetése terhére tudja állni, ezért olyan megoldásokat választ, amely nem jár jelentős kiadásokkal.

A tanács állami bevételei folyamatosan csökkentek, a korábbi takarékoskodás tette lehetővé mostanáig is a zavartalan működést. Kiadásainak kétharmadát a tagi hozzájárulások fedezték. Miközben a területfejlesztés hazai forrásai is apadtak, a területi különbségek az uniós pályázatok ellenére sem mérséklődtek.

A legtöbb régióban romlott a versenyképesség, a pályázati rendszer pedig igen kiszámíthatatlan.
A megyei területfejlesztési tanács előtt álló feladatok nagy kihívásokat tartalmaznak, különös tekintettel a vidék- és területfejlesztés céljainak összehangolására. A hatékonyság érdekében elengedhetetlen a hazai támogatási szisztéma és az uniós fejlesztési források gyorsabb és célravezető egymáshoz-közelítése.

A napirendek között szerepelt a nyugállományba vonult József Attila Megyei Könyvtár igazgatójának, dr. Monostori Imrének az utódlása is. A közgyűlés egyhangúlag dr. Voit Pál pályázatát támogatta, és megbízta a feladat ellátásával. A meghirdetett álláshelyre egyébként négyen pályáztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!