Közélet

2010.05.06. 17:50

Másfél évtized a táti ispotályban

Kátai Ferenc, Tát egykori polgármester máig büszke arra, az első ciklusban ő készítette elő a Szent György Othon – Szent János ispotályt. Máig tevékeny, helytörténelemmel, környezetvédelemmel foglalkozik.

Rafael Balázs

Sokan Feri bácsiként tisztelik meg, én inkább polgármester úrnak szólítom. Ön volt Tát első, rendszerváltó polgármestere. Az első ciklusban előkészített egy nagyszerű dolgot: a Szent György Otthon – Szent János ispotályt – kezdtük a beszélgetést Kátai Ferenc hajdani polgármesterrel.
– Azt hiszem, erre az intézményre büszkék lehetünk mindannyian. Hogy én kezdtem? Nem egyedül. Közös célunk volt.

– A település nyolcszázéves, ezen belül másfél évtized nem soknak tűnik. Mégis szóba hozzuk az évfordulót.
– Azt hiszem, azért, mert az idősekről való gondoskodás, ahogyan mindenkinek a sorsa, közös ügyünk és feladatunk.

– Miért ezt a két szentet választották névadóul?
– Mert az ő alakjuk, tevékenységük, szerepük példaértékű. Intézetünk missziója változatlan: a testi, lelki, szociális jólét biztosítása, az idős emberek megfelelő gondozása, orvosi ellátása. Az ispotály az egyik legszebb, ma már kevésbé használt szavunk, mi felelevenítettük.

– Ön ma már nyugdíjas, de hihetetlenül tevékeny ember.
– Rém egyszerű: rengeteg tennivalónk van. Jó néhány olyan dologgal igyekszem foglalkozni, ami belefér a napi munkámba. Helytörténet, környezetvédelem, a templom sorsa, szépítése, közösségi életünk gazdagítása, a település kapcsolatai. Nekem nem szabad leülnöm hosszabban, mert akkor végem van. Bár nagyon büszke vagyok az ispotályra, mindannyiunk szeretetotthonára, nagyon messze vagyok attól, hogy a nyugodt, olvasós, sétálgatós, pihengetős életformát válasszam. Kátai Feri már csak ilyen ember. Nekem Tát a mindenem, az itt élők a legfontosabbak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!