Közélet

2010.05.31. 16:01

Kosbor-ünnepre készül a kistérség

Címkék#Dorog

Borünnepre készül a dorogi kistérség. Június 5-én a Póni Fogadó szépen kialakított hatalmas zöld területén hagyományteremtő szándékkal rendezik meg az első Kosbor Közösségek Ünnepét, a Bor Jegyében. A kosbor a dorogi térség jellegzetes védett virága.

kemma.hu

Nagyot álmodott néhány dorogi fiatal: a helyi borklub eredményeire építve gondoltak egyet és elhatározták, többekkel megszerettetik a borkóstolást, e nemes ital élvezetét. A nedűket ehhez neves borászok kínálják majd a júniusi fesztiválon.

Dankó Dénestől, a borfesztivál egyik ötletgazdájától megtudtuk, hogy a 2003-ban indult borklub sikere és egyre színvonalasabb volta érlelte benne és barátaiban – Riegel Béla, Szabó Gergely, Wágner Ádám és Szabó Andrea – az ötletet, hogy a térség és hazánk borászait meghívják egy borünnepre, ahol a szakma legjobbjai bemutatják boraikat és még többekkel megismertethetik a kulturált borfogyasztás örömeit, a már ismertebb ízvilág mellett a kevésbé híres, de különleges borok bemutatását is célul tűzték ki.

Ötletükkel megkeresték dr. Tittmann Jánost, Dorog polgármesterét, aki teljes mellszélességgel állt a kezdeményezés mellé, ahogy tették a kistérség polgármesterei is. Így lett az ötletből valódi térségi ünnep, a Dorogi Többcélú Kistérségi Társulás közösségi ünnepe. A borfesztiválon fellépnek a kistérség neves együttesei – például a csolnoki fúvósok, a Leányvári Német Nemzetiségi Néptánccsoport, énekkarok, mazsorett csoportok.

De aki a jó dumára kíváncsi, meghallgathatja a Dumaszínházban Beliczai Balázs performanszát vagy élvezheti a Club Era és az Indiretta zenéjét. A helyszínen egész nap kézművesek mutatják be, hogy készülnek a kézzel előállított ajándék és használati tárgyak, melyek természetesen meg is vásárolhatóak.

A közösségek ünnepén ott lesz az Év Pincészete, a neszmélyi Szöllősi pincészet, a kesztölci Borház, az Ösi Villányból, a Sebestyén Tolnából, a Neiner Szekszárdról és a Lenkey Tokajból, valamint a Békési pálinkafőző. A rendezvény ideje alatt kiscsoportos vakkóstolókat is tartanak, borszakértő útmutatásával.

A gyerekeket egész nap animátorok, lovaglás, íjászat várja. A fiatalok kipróbálhatják az egyre népszerűbb airsoft fegyverrel való célba lövést. Elővételben már kapható a Kosbor Közösségek Ünnepe logóval ellátott limitált kóstolópohár.

A legkisebbektől a legidősebbekig mindenkit sok szeretettel várnak erre a hagyományteremtő közösségi ünnepre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!