Közélet

2010.05.30. 20:21

Iskolaigazgatók a porondon

Címkék#Tatabánya

Tatabányán májusban tizenhat óvoda, iskola, Általános Művelődési Központ (ÁMK) intézményvezetőjét választották meg. Régóta vita tárgya az iskolai igazgatóválasztás: a tantestületek vagy a fenntartó szava legyen a végső.

Mudri Anna

 Hazánkban jelenleg az utóbbi variáció él, bár volt olyan időszak, amikor a nevelők választották a vezetőjüket.

– Volt olyan törvényjavaslat, amely szerint a fenntartó csak akkor nevezhet ki valakit az intézmény vezetőjének, ha a nevelőtestület bizonyos százaléka támogatja. Sólyom László januárban az Alkotmánybírósághoz fordult, mert ez korlátozná az önkormányzatok fenntartói szerepét. Végül alkotmányellenesnek ítélték az említet passzust. Holott talán ez lenne a megfelelő eljárás – mondta Szabó Gáborné, a Pedagógusok Szakszervezete Komárom-Esztergom megyei titkára.

Az iskola nem gyár

– Az iskola nem gyár, ahol a magasan végzett vezető betanított munkásokat, szakmunkásokat irányít. A tanároknak ugyanolyan a végzettsége, mint a vezetőnek. Fontos, hogy olyan ember kerüljön az intézmény élére, akit szakmailag, emberileg elfogadnak. Ráadásul éppen az önkormányzatok kizárólagos döntési joga miatt elterjedt: az intézményvezetői pozíciók politikai állások – mondta a titkár.

Azzal sem ért egyet, hogy csak a nevelők döntsenek. Egy igazgató nem csak jó pedagógus, menedzsernek, jogásznak, közgazdásznak is lennie kellene. Belülről nem látható pontosan át, milyen feladatokra, milyen személyiség alkalmas. Az intézményvezető munkáltató és munkavállaló is, hiszen a képviselőtestület bízza meg. Ezért  kellene megtalálni a döntéshozatalban az egyensúlyt a közgyűlés és az intézmény dolgozói között.

Optimális eset: minimum ötven százalékos támogatottság

Kilián Géza önkormányzati képviselőként, pedagógusként és az oktatási bizottság elnökeként hasonlóan látja a helyzetet.
– Alapvetően meg kell hagyni a fenntartónak a döntési jogot, de figyelembe kell venni a nevelőtestületek véleményét is. Szerencsére Tatabányán ez megvalósult, az esetek nagy többségében a képviselők azt a jelöltet támogatják, akit az intézmények. Miért az önkormányzaté legyen a döntés? Előfordulhat, volt is rá példa régebben városunkban is, hogy a jelöltek személye komoly feszültségeket gerjesztett a pedagógusok között, szétszakadt a testület. Ilyenkor a fenntartónak kell vállalnia a döntést, nem háríthatja át a felelősséget, és akár kívülről egy harmadik személyt kell helyeznie az intézmény élére, ha volt ilyen pályázó. Ha több jelölt is van, akkor a kinevezéshez legalább a nevelőtestület felének támogatására is szükség lenne, hogy később megfelelően működhessen az intézmény. A legoptimálisabb az, ha minden jelölt élvezi a pedagógusok legalább felének a támogatottságát, mert akkor az önkormányzatnak is megmarad a valódi döntési lehetősége –  mondta Kilián Géza.

További részletek a 24 Óra hétfői számában!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!