Közélet

2010.05.13. 15:20

Fico kirúgatná a magyarságot választókat

Számos munkahelyről kitiltaná a kettős állampolgárságot választó szlovákiaiakat Robert Fico szlovák miniszterelnök.

kemma.hu

 Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke nemzetbiztonsági kockázatként ítélte meg a kettős állampolgárság megadását a határon túl élő magyarok számára.

Csütörtöki pozsonyi sajtóértekezletén a szlovák miniszterelnök leszögezte: a magyar lépés a magyar-szlovák alapszerződés megsértése és ellentétes a nemzetközi joggal; ha a törvény elfogadásra kerül, Szlovákia nagyon kemény választ fog adni és a nemzetközi intézményekhez fordul az ügyben.

Fico szerint a kettős állampolgárságnak megvannak a maga szabályai: alapvetően kétoldalú megállapodás alapján válik lehetségessé, s az érintettnek legalább bizonyos ideig a másik államban is laknia kell. Szerinte az, hogy a magyar fél most állandó lakhely nélkül adna állampolgárságot "alapvető megsértése" a nemzetközi jognak.
Rámutatott: a magyar lépés "nagyon jelentősen befolyásolhatja a választások előtti hangulatot Szlovákiában", és "rontani fogja a szlovák-magyar kapcsolatokat".

Fico szerint a magyar állampolgárság azokat is meg fogja károsítani, akik azt kérni fogják. Megjegyezte: ilyen kettős állampolgárok nem dolgozhatnának például a rendőrségnél, a bíróságokon és néhány más nemzetbiztonsági szempontból érzékeny munkakörben. Utalt arra is, hogy a magyar állampolgárságot szerzők akár szlovák állampolgárságukat is elveszthetnék.

A kormányfő emellett "durvának és arrogánsnak" minősítette azt a módot, ahogy Budapest a tervezett lépést Pozsony tudomására hozta.
"Ez egoista, arrogáns és veszélyes eljárás a Fidesz részéről" - jelentette ki Fico. Hozzátette: beteljesültek a legsötétebb várakozások, azok a dolgok, amikre már korábban figyelmeztetett Pozsony. Szerinte a Fidesz ezzel a lépéssel szeretné teljesíteni vízióját "a 15 milliós kárpát-medencei magyarságról".

Természetesen a téma nem hagyta hidegen az ország két legnagyobb napilapját. A kormánypárti Pravda és az ellenzéki Sme is foglalkozott Robert Fico kijelentésével. Több hozzászólás olvasható a lapok online oldalán. Többen megkérdőjelezik, hogy egyáltalán létezik-e barátság a szlovák és a magyar fél között, amit a kettős állampolgárság megadása tovább ronthat. Míg egyesek támogatják a szlovákiai magyarokat, mondván ez a lépés gesztusértékű lenne, addig mások a miniszterelnökkel egyetérte Szlovákia biztonságát féltik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!